Monday, 11 May 2009

Peluang Sultan Perak muncul terhormat

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur meletakkan Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah adalah mengejutkan. Mengejutkan bukan kerana point undang-undang tidak menyebelahi Nizar, tetapi mengejutkan kerana keberanian Hakim Abdul Aziz Rahim membawa Mahkamah Malaysia keluar sebagai institusi yang bebas dan berintegriti. Beliau adalah seorang hero baru.

Keputusan apa pun oleh Mahkamah Tinggi memang boleh dirayu. Tetapi, jika bagi orang awam biasa sekalipun boleh mengerti bahawa pemecatan Nizar adalah tidak sah, dan itu telah pun diputuskan oleh Mahkamah Tinggi, Najib sepatutnya tidak lagi menggunakan saluran undang-undang untuk menyelesaikan krisis Perak yang beliau sendiri mulakan.

Keberanian menerima realiti dan keberanian menyelesaikan kemelut ini mengikut saluran politik adalah segala-galanya. Jika rayuan itu nanti masih memihak kepada Nizar, Najib dan UMNO akan menanggung malu yang lebih besar. Jika keputusan itu atas apa sebab pun memihak kepada BN, rasa euphoria rakyat atas bebasnya kehakiman negara ini kembali menjadi negatif.

Jika Najib berani bertindak bersama PR untuk memujuk Sultan Perak memperkenankan pembubaran DUN, BN mendapat dua markah. Markah atas bebasnya kehakiman di bawah pentadbiran Najib dan point yang kedua, kerana berani mencari jalan penyelesaian kepada krisis atas prinsip kembalikan kuasa penentuan kepada rakyat.

UMNO dan BN mungkin tewas dalam pilihanraya itu nanti, tetapi maruah politik dan integriti BN akan dapat dihindarkan dari terus koyak.

Ia telah pun koyak dengan parah sebelum ini. UMNO/BN mendapat kuasa di Perak, tetapi ia meranapkan imej BN di seluruh negara, bahkan dunia. Harganya terlalu mahal.

Samada Najib ingin terus bermandi dalam lumpur politik yang tak mungkin dibersihkan selagi ia menggonggong kuasa di Perak melalui jalan di luar batas undang-undang dan amalan demokrasi yang terpuji atau kembali ke pangkal jalan.

Institusi Di Raja Perak yang amat dihormati sebelum ini juga, mempunyai peluang tersendiri menunjukkan kesaksamaannya. Institusi ini tidak harus dilihat bertindak memihak kepada satu golongan tetapi bertindak berteraskan peraturan dan undang-undang. Prinsip-prinsip demokrasi harus dihormati.

Peluang institusi Diraja Perak keluar dari kemelut ini dengan tahap imej yang lebih tinggi adalah terbuka luas. Bubarkan saja DUN Perak dan biarkan rakyat memutuskan penghakiman mereka.

Bagi PAS dan PR, bukan bermakna pembubaran itu akan menguntungkan mereka. Rakyat Perak mungkin mengundi tidak seperti yang PR harapkan. Apa pun, pembubaran DUN tetap langkah terpuji yang membuktikan PAS dan PR adalah pemain demokrasi yang jujur dan pruden serta berani meletakkan rakyat di tempat teratas. Kuasa bukan segala-galanya tetapi prinsip-prinsip utama lebih didahulukan.

(sumber k.b.o online)

Ulasan Politik Perak .

Inilah Masanya Untuk Bubar DUN

MAKLUMAT terkini, Nizar Jamaluddin akan memohon untuk menghadap Sultan Perak, Paduka Sultan Raja Azlan Shah (foto) untuk memohon agar DUN Perak dibubarkan bagi membolehkan pilihan raya diadakan. Kini Nizar dikatakan akan meminta untuk menghadap dalam waktu seberapa segera yang dapat.

Langkah Nizar itu berikut keputusan Mahkamah Tinggi petang tadi yang mengisytiharkan bahawa beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah. Pengisytiharan itu dibuat oleh Hakim, Datuk Abdul Aziz Rahim.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu menyebabkan keadaan politik Perak yang bercelaru sebelum ini menjadi makin celaru dan mengelirukan. Keputusan itu juga menyebabkan Zambry Abdul Kadir tidak ada hak lagi untuk bertakhta sebagai Menteri Besar.

Sehubungan itu Nizar dikatakan telah meminta Zambry dan kesemua Exconya meletakkan jawatan secara terhormat ekoran keputusan mahkamah berkenaan.
Sebenarnya, Nizar tidak payah meminta Zambry letak jawatan sebab pengisytiharan mahkamah itu secara automatik kedudukan Zambry sebagai MB dan kesemua Exconya gugur.
Sekiranya Zambry dan para Exconya ada maruah dan air muka mereka akan meletakkan jawatannya dengan sendiri pada malam ini juga.

Dalam perkembangan lain, satu laporan menyebut Zambry dikatakan akan meninggalkan bangunan pentadbiran kerajaan Perak esok. Dipercayai langkah itu akan diturut serta oleh para Exconya.

Persoalannya kini, apakah Sultan Perak sedia menerima Nizar menghadap dan memberi perkenan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak? Sebelum ini pun sudah dua kali Nizar minta untuk menghadap tetapi tidak boleh.

Apakah dengan keputusan Mahkamah Tinggi tadi ia akan membuat pintu hati Sultan Perak yang terkenal sebagai seorang berhemah dan bijsaksana itu untuk menerima Nizar dan mendengar apa-apa yang akan diperkatakan oleh Menteri Besar yang sah itu?
Atas kapasitinya sebagai MB berdasarkan keputusan Mahkamah Tinggi petang tadi, Raja Azlan tidak ada sebab untuk tidak menerima menghadap Nizar!

Sekiranya Nizar dibenar menghadap dan beliau memohon agar DUN dibubarkan rasanya adalah baik kalau Raja Azlan bersetuju bagi menamatkan kemelut dan krisis politik di Perak inilah ketika dan masanya yang paling baik. Keputusan mahkamah tadi juga boleh dijadikan alasan konkrit untuk berbuat demikian. Pembubaran DUN adalah penyelesaian yang paling berkesan dan adil.

Walaupun UBN masih ada peluang untuk menyingkirkan Nizar menerusi undi tidak percaya di DUN Perak, kerana mereka mempunyai kelebihan tiga undi namun kejayaan itu kelak tidak akan menyelesaikan masalah. Berbagai kesalahan teknikal akan dilakukan untuk terus menggugat kestabilan kerajaan UBN.

Sekiranya pilihan raya diadakan semula dan mandat diperolehi sesiapa pun selepas ini tidak akan boleh membangkitkan apa-apa peristiwa yang telah berlaku dan keputusan atau suara rakyat yang baru itu hendaklah dihormati.

Sekiranya selepas diadakan pilihan raya ini masih ada pihak yang berdegil dan tidak berpuas hati maka saat itulah pihak berkenaan boleh dianggap tidak bertamadun dan mereka menggunakan nafsu bukannya akal dalam berpolitik.

Sama-sama kita berdoa agar kemelut politik di Perak akan berakhir dengan selamat dan jayanya.
(sumber dari mso)

wa caya luuu...!!

alhamdullillah..takbir!!

menanti penuh debaran,...akhirnya pemimpin yg di sayangi rakyat PERAK pelbagai bangsa...dato seri MOHD NIZAR...sah MENTERI BESAR PERAK!

HAKIM Mahkamah Tinggi Abdul Aziz Abd Rahim telah memutuskan bahawa Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar Perak yang sah. Ketika membacanya, Abdul Aziz berkata Nizar berhak untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak. RAKYAT MOHON MB PERAK BUBARKAN DUN..! Kita berpilihanraya lagi !

KISAH BENAR DI DUN PERAK..

DS Nizar telah berucap dan menceritakan detik-detik peristiwa hitam di DUN Perak. Beliau berkata bahawa ADUN-ADUN BN bersidang sesama sendiri untuk melantik Speaker baru tanpa melalui peraturan peraturan DUN apabila usul mereka untuk memecat Speaker ditolak oleh Speaker dengan menggunakan kuasa mutlaknya sebagai Speaker. Jadi mereka telah melanggar semua peraturan-peraturan sedia ada. Mereka telah melantik S. Ganesan yang bukan ADUN sebagai Speaker

Speaker Sivakumar telah mengarahkan Bentara untuk menyuruh 10 ADUN BN yang digantung agar keluar dewan. Tetapi Bentara enggan melaksanakan arahan beliau. Nampak sangat rampasan kuasa ini telah dirancang lebih awal lagi.

DS Nizar juga memaklumkan sebanyak 400 polis telah diarahkan berada didalam kawasan DUN siap sedia untuk bertindak. Berlaku beberapa kekasaran apabila mereka cuba memaksa Speaker turun dari kerusi. Mikrofon Speaker telah dimatikan. Speaker Siva berada dikerusi selama enam jam sebelum beliau ditarik secara paksa dan dikurung didalam bilik stor DUN.

Begitu hina perlakuan UMNO dan BN. Sebanyak 40 orang yang berbadan tegap yang dipercayai anggota polis telah mengheret Speaker pergi. Part ini saya tak sanggup nak tengok video-video yang ada sebab terlalu sedih melihat YB Siva diperlakukan sebegitu hina.

Selepas itu mereka telah mengepung tempat duduk Speaker. Kerusi Speaker yang baru telah diberi dan Speaker haram Ganesan telah menangguhkan permulaan sidang dari sejam-kesejam. Sebabnya ialah mereka merancang untuk menghalau DS Nizar dari dewan apabila mahkamah dijangkakan memutuskan siapa Menteri Besar sebenar pada 7hb. Mei, tetapi taqdir Allah telah melanjutkan keputusan tersebut pada Hari Isnin 11hb. Mei. Nampak gagal sikit perancangan UMNO disini.

Apabila keadaan agak tenang DS Nizar telah meminta Mufti memaklumkan pada DYMM Raja Muda bahawa keadaan agak kelam kabut dan kemungkinan perasmian tidak dapat dibuat. Walau bagaimanapun keadaan kembali tenang apabila diumumkan Raja Muda berangkat masuk.

Raja Muda telah memanggil DS Nizar dan Datuk Ngeh mengucapkan terima kasih kerana menenangkan keadaan. Bukannya murka seperti dakwaan media pro UMNO. Selepas itu DS Nizar komplen tentang perlakuan biadap UMNO. Tidak pernah didalam sejarah dunia Speaker diperlakukan sebegitu.

Seterusnya DS Nizar memohon sembah agar semua individu yg bukan ADUN agar keluar dari Dewan. Bila Raja Muda mengarahkan anggota anggota polis (betul ke mereka ni polis ataupun samseng samseng UMNO?) keluar barulah mereka beredar dari mengelilingi kerusi Speaker.

Selepas perasmian seperti mana kebiasaan MB ialah orang yang pertama bersalam dengan Tuanku. Guess what? DS Nizar lah org yg pertama bersalam dengan diikuti oleh semua ADUN PR. Paling last bersalam adalah Mat Gelap Zambry 786. part ini teman nak ketawa... kah kah kah kah kah.

Selepas itu DS Nizar juga mengiringi Tuanku meninggalkan DUN. Mat gelap Zambry 786 ikut dari belakang... kah kah kah kah. Macam ofis boy aje... Nampak sangat bagaimana Allah SWT Maha Besar menghina beliau sebegitu rupa. Setibanya di lif, tetiba SUK dengan biadapnya menjerit "DS Nizar tak boleh masuk sama dalam lif". DYMM Raja Nazrin bertitah" Datuk Seri ,sila masuk". Tinggalah SUK hampeh tu sorang-sorang kat luar.

Padan muka dia. Yang masuk dalam lif berempat iaitu Raja Muda dan Puan Besar Zara, DS Nizar serta Mat Gelap Zamry 786. DS Nizar mengiringi Raja Muda sehingga ke kereta seperti mana sepatutnya seorang Menteri Besar... DS Zambry hanya jadi pengiring MB sahaja... kah kah kah kah kah... Beliau masih lagi menanti recognition sebagai MB. kesian... hajat tak kesampaian.

Bila balik kedewan Speaker Haram Ganesan menangguhkan sidang. Persoalannya ialah perlantikan beliau tidak sah. Ini bermakna tiada persidangan DUN. Segala undang-undang dan peraturan Dewan telah dilacurkan oleh UMNO. Akan timbul satu lagi konflik perundangan angkara UMNO.

ADUN-ADUN BN semuanya balik selepas itu. DS Nizar mengadakan sidang akhbar. Semua peristiwa yang berlaku didalam dewan dirakam dan tersebar diseluruh dunia... Malahan segala peristiwa disaksikan oleh pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan wartawan-wartawan seluruh dunia. Insyaallah rakyat Malaysia menjadi hakim terhadap peristiwa ini.

Segala kekejaman dan kesombongan UMNO terbongkar luas dan terang dimata masyarakat. Terbukti sudah akhlak dan peribadi mereka. Mereka hanya mengikut undang undang apabila ianya berpihak pada mereka.Jika tidak,tuan/puan saksikan lah sendiri bagaimana kurang ajarnya mereka.

Yang paling jelas polis sekali lagi telah melakukan sesuatu diluar bidang kuasa mereka. UMNO tak akan berjaya tanpa pertolongan agensi agensi kerajaan yang lain. Pihak polis amat efisyen untuk membantu UMNO tetapi merekalah yg paling tidak efisyen membenteras jenayah. Jelas sudah hidup dan mati mereka hanyalah untuk UMNO. Demi UMNO mereka sanggup mati. Buktinya Azilah dan Sirul yg membunuh demi menyelamatkan seorang pemimpin tertinggi UMNO.

Begitu juga SUK. Beliau sanggup bersikap biadap didepan Raja Muda demi untuk UMNO. Malahan ramai beranggapan bahawa beliau adalah salah seorang perancang utama rampasan kuasa tersebut.

Tuan/puan semua suka atau tidak kita semakin hampir kepada Negara Polis bila kemuliaan DUN dicemari oleh UMNO

Saya bersyukur kepada Allah SWT kerana telah membuka segala pekung didada UMNO bukan sahaja pada rakyat Perak tetapi juga dimata dunia. Insyallah UMNO akan jatuh didalam sedikit masa lagi. PR tidak kalah. PR telah berjaya menyampaikan mesejnya keseluruh dunia.
(sumber dr zamzam alakazam)