Monday, 6 July 2009

Sharizat tertanya Nik Aziz doa apa?

Artikel Oleh: WFAUZDIN NS

"Semasa saya datang ke sini, saya banyak melihat poster Tok Guru (Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat) menadah tangan berdoa, saya tertanya-tanya apakah doa beliau?

Apa yang saya fikir, sekarang sudah 20 tahun Allah SWT memberi Pas untuk memerintah negeri ini, tetapi Kelantan masih teramat miskin, saya sedih melihat keadaan penduduk di sini," katanya.(Links_SInarHarian )

ITU mukaddimah saya yang memetik kata-kata Ketua Wanita Umno, Shahrizat Jalil yang datang berkempen ke Manek Urai. Beliau juga melahirkan rasa sedih apabila melihat rakyat Kelantan `teramat miskin'. Miskin dari segi mana, Wallahu Aklam. Ketua Wanita Umno itu sendiri pun datang ke Kelantan dengan mempamirkan `kemiskinan' maruah dan moralnya apabila langsung tidak menutup aurat sebagai seorang wanita Muslim. Bukankah itu miskin juga Justify Fulldi sisi agama?

Sebenarnya isu miskin dan pembangunan sudah lama ditolak oleh rakyat Kelantan, bukan kerana mereka menolak kekayaan atau pembangunan, tetapi mereka lebih utamakan kekayaan budi pekerti, moral dan keagamaan. Kelantan juga bukan negeri yang termiskin seperti yang didakwa oleh Shahrizat seorang menteri yang dilantik walaupun kalah di dalam pilihanraya itu. Ketua Wanita Umno tersebut sebenarnya sudah kehilangan idea untuk berkempen. Beliau tidak mampu berhujah dalam soal akhlak dan moral, apatah lagi dalam soal agama kerana peribadi beliau sendiri sentiasa menyalahi hukum.

Pelikkah Shahrizat melihat Tuan Guru berdoa? Apakah Sharizat ingat Tuan Guru berdoa agar Allah menjadikan semua rakyat Kelantan kaya raya? Jika beliau masih tertanya-tanya tentang apakah doa yang dibacakan oleh Tuan Guru Nik Aziz itu, beliau harus bertemu dengan Tuan Guru untuk bertanyakan kemusykilan beliau. Manalah tahu, Sharizat boleh juga belajar berdoa sedikit sebanyak bagi menambahkan `doa makan' yang beliau tahu itu. Jika jiwa atau perasaan sudah tidak tenteram apabila melihat orang berdoa, saya sendiri tidak tahu jenis muslimah apakah Shahrizat ini.

Tahukah Shahrizat bahawa Allah memberikan peluang untuk Pas memerintah di negeri Kelantan ini bukan untuk Pas mengkaya-rayakan rakyat Kelantan dengan keduniaan semata-mata. Mungkin itu matlamat Umno, tetapi tidak buat Pas. Kalau itu matlamat Umno, terbukti Umno juga gagal untuk mengkaya-rayakan rakyat di bawah pemerintahannya, malahan rakyat bertambah susah dan menderita. Umno gagal untuk mengkaya-rayakan rakyat di dunia, apatah lagi di Akhirat. Buktinya, Shahrizat masih `miskin' keilmuan agamanya walaupun memakai tudung yang mahal untuk menutup sebahagian rambut di kepala.

Saya nasihatkan agar Shahrizat tidak lagi menyentuh soal agama di bumi Kelantan lagi demi untuk menjaga imej dan air muka beliau sendiri. Lebih baik beliau bercakap soal nasib-nasib wanita dan keluarga yang terus teraniaya kerana suami mereka ditahan di bawah undang-undang zalim ISA itu.

wfauzdin.blogspot.com

Masjid tercantik malaysia...

"The magnificent mosque with its golden domes and minarets has graced many a magazine cover and has a well-deserved reputation as one of the country's most beautiful mosques."

The stunning Ubudiah Mosque with its golden domes and minarets has a well-deserved reputation as one of the most beautiful mosques in the country. It has graced many a magazine cover, and is a source of pride to the locals as well as a symbol of their faith.

It is located at Bukit Chandan Recreational Park in the royal town of Kuala Kangsar. It was built during the reign of Sultan Idris Mursyidul Azam Shah I (1887-1916), the 28th Perak ruler. There were problems during its construction, which started in 1913. Once, two elephants belonging to Sultan Idris and Raja Chulan ran over the expensive imported Italian marble tiles. The outbreak of the First World War caused a delay in replacing the marble, and the mosque was completed only in 1917, when it was officially opened by Sultan Abdul Jalil Karamtullah Shah. The burial site for Perak's royal family is also found near the mosque.

(virtualMalaysia.com)
Kelmarin gua ke kuala kangsar..saje jalan2 hari minggu..nak makan laksa kuala...lepak2 la kat medan selera..sedap lagi laksa ipoh kat padang polo..meleleh beb..ajinomoto lebih kot hahahaha...pastu gua singgah kat masjid ubaidiah...memang cantik masjid ni..pasni gua akan usha masjid2 lain plak...takbir!

Rumah Khir Toyo RM24 juta di Shah Alam

SHAH ALAM, 6 Julai (Hrkh) - Rumah kediaman mantan Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Dr Mohamed Khir Bin Toyo dekat sini dibina dengan kos keseluruhan sebanyak RM24 juta.
Nilai ini adalah lebih mahal daripada harga istana idaman yang dimiliki oleh Allahyarham Datuk Zakaria di Klang yang dibina di tengah-tengah perumahan rakyat.

Banglo tersebut yang terletak di Jalan Suasa, Seksyen 7 dekat sini dibina diatas dua lot tanah yang dicantumkan dan kedua-dua tanah ini berjumlah RM4 juta dengan keluasan 52,041 kaki persegi.

Tanah pertama yang bernombor HSD 22904 di lot PT 62, Seksyen 7 dengan keluasan 31,794 kaki persegi berharga sebanyak RM2.9 juta iaitu RM93 ringgit untuk satu kaki persegi yang dibeli dari sebuah syarikat Ditamas Sdn. Bhd.

Syarikat tersebut dimiliki oleh Shamsuddin Hayroni yang merupakan sahabat baik kepada Mantan Menteri Besar Selangor itu.

Namun, harga yang dibeli untuk tanah kedua yang bernombor HSD 22905 adalah lebih murah iaitu RM900,000 iaitu RM46 untuk satu kaki persegi di di lot PT 65 seksyen 7, seluas 20,427 kaki persegi.

Kedua-dua tanah ini mempunyai tempoh pajakan selama 99 tahun yang bermula sejak 20 Mac 1987 dan berakhir pada 19 Mac 2086 dan ia didaftarkan dibawah nama Mohamad Khir Toyo dan isterinya, Zahrah Kechik.

Demikian fakta yang didedahkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Sekinchan, Ng Suee Lim ketika ditemui selepas membawa pemberita meninjau banglo tersebut yang beliau sifatkan sebagai Istana Khir Toyo.

Katanya, harga rumah ini lebih kurang RM18 juta dan belum dicampurkan dengan harga perabot yang diimport sepenuh dari Bali. Jadi semuanya berharga RM20 juta dan dicampur pula dengan harga tanah yang berjumlah RM4 Juta.

"Harga sebuah pintu gerbang sahaja berharga, RM290,000. Persoalannya, saya bukan ada hasad dengki atau pun iri hati kerana beliau memiliki rumah sebesar ini.

"Tetapi sekiranya, dia mampu dan memiliki kekayaan dari sumber yang halal, saya tiada masalah malah saya ucapakan tahniah.

"Apa yang saya nampak sebelum ini, dia merupakan seorang doktor gigi biasa," katanya

Apabila lapan tahun katanya, dia menjawat jawatan Menteri Besar Selangor, dia mampu untuk membina sebuah rumah sebesar itu.

"Setahu saya sebagai seorang penjawat awam, Menteri Besar Selangor tidak boleh berniaga dan tidak boleh terlibat dalam apa-apa aktiviti perniagaan termasuk semua Adun dan Speaker," katanya.

Menurut beliau, gaji Menteri Besar hanya RM48,000 yang meliputi semua elaun dan makan minum dan gaji pembantu semua ditanggung oleh Kerajaan Negeri dan ini bermakna gaji seorang menteri besar alam tempoh setahun sebanyak, RM576,000, gaji Khir Toyo sewaktu menjadi menteri besar.

Katanya, selama lapan tahun gaji keseluruhan yang beliau dapat dalam masa lapan tahun RM4.7 juta termasuk 'interest', belum tentu dapat mengumpul kekayaan sebanyak itu.

Beliau mendesak Khir Toyo beri penjelasan mengenai isu ini, daripada jumlah ini, bolehkan memiliki banglo sebesar ini. Dari mana sumber, rakyat nak tahu, sebab kerajaan negeri Selangor yang baru ini sedang mengamalkan dasar ketelusan.

Dalam sidang media yang sama, beliau ditanya adakah beliau akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), katanya, tidak perlu membuat laporan di SPRM.

"Saya tak perlu lapor sebab secara peribadi saya tidak berapa yakin dengan keberkesanan dan peranan badan itu dan apa yang saya nampak sebelum ini banyak mengecewakan. Biar rakyat yang memutuskan, terpulang kepada budi bicara SPRM untuk menyiasat atau tidak," katanya.


Muhammad Arif Ismail

harakahdaily