Thursday, 21 May 2009

Terima kasih semua! wa caya lu..

alhmdllh...syukur kerana ada sahabat2 di luar sana yg sudi melawat blog yg tak seberapa ni.minta maaf kerana banyak artikel2 sekadar copy n paste sahaja... terima kasih semua...

Keputusan Mahkamah Rayuan esok jam 3.30 petang

Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan mengenai rayuan yang dibuat oleh Zamry Abd. Kadir mengenai keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri besar yang sah esok jam 3.30 petang.

Mahkamah Rayuan hari ini mendengar hujah-hujah yang dikemukakan oleh peguam-peguam kedua-dua belah pihak termasuk dari Peguam Negara.

Diawal perbicaraan, permohonan DS Nizar untuk meminta panel seramai lima orang hakim telah ditolak dengan alasan permohonan itu terlewat sampai kemeja Presiden Mahkamah Rayuan, Alauddin Md. Sheriff.

Ini menimbulkan beberapa persoalan kerana surat permohonan tersebut telah dihantar melalui fax pada 18 Mei 2009. Berapa harikah yang diperlukan untuk sekeping surat yang dihantar melalui mesin fax sampai kemeja Presiden Mahkamah Rayuan? Sedangkan apabila Zamry membuat rayuan tempohari..keputusan diberikan dalam masa tiga jam!!

(perakexpress)

Sesi Petang di Mahkamah Rayuan

Sesi bermula dengan penghujahan oleh peguam Sulaiman Abdullah bagi pihak Nizar.

Sulaiman: Jika apa yang diperkatakan oleh mereka dapat diterima, Perdana Menteri boleh dikejutkan jam 2 pagi dan diberitahu bahawa Agong telah mengeluarkan sidang media mengatakan PM perlu meletakkan jawatan kerana telah kehilangan majoriti didalam parlimen.

Jika Sultan mempunyai kuasa untuk memecat, katakanlah beliau mempunyai kuasa itu, perkara itu terletak didalam Artikel 18. Tetapi sekarang tidak. Ianya tidak terletak didalam mana-mana artikel.

Sulaiman sekali lagi menegaskan bahawa SATU-SATUNYA cara untuk memecat Menteri Besar adalah dengan undi tidak percaya dilantai dewan undangan negeri.

Sulaiman berhujah soal berapa bilangan kerusi DUN Perak yang dipegang BN tidak relevan dan apa yang penting adalah peruntukan yang dinyatakan Perkara 16 (6) Undang-Undang Tubuh Perak.

Sulaiman menjelaskan lagi bahawa persoalan Nizar perlu meletakkan jawatannya tidak timbul kerana undi tidak percaya terhadapnya belum lagi dijalankan.

Sulaiman berhujah dengan berkata bahawa pihak Nizar tidak mencabar hak-hak istimewa Baginda Sultan. Tetapi tidaklah sepatutnya terus mengatakan bahawa ada kehilangan kepercayaan dan Nizar perlu mengosongkan jawatan Menteri Besarnya.

Beliau menggesa agar para hakim tidak mengganggu keputusan yang telah dibuat mahkamah sebelum ini.

Seorang lagi peguam Nizar, Ranjit Sigh menguatkan lagi hujah Sulaiman Abdullah sebelum ini bahawa perkara yang penting adalah apakah yang difikirkan oleh Nizar.

Ranjit mengatakan pentingnya apakah yang difikirkan Nizar kerana persoalan yang dibangkitkan adalah apa yang berlaku semasa Nizar menghadap Sultan Perak pada 4 Februari lalu.

Didalam penghujahan awal Sulaiman, dia mengatakan bahawa apa yang ada difikiran Sultan tidak berkaitan (irrelevant) berbanding dengan apa yang difikirkan oleh Nizar.

Peguam Nizar telah selesai dengan penghujahan mereka dan meminta hakim menolak rayuan Zambry.

Kini sesi penyangkalan dari peguam Zambry, Cecil Abraham bermula.

Cecil membantah dengan mengatakan bahawa terdapat lebih daripada satu cara untuk memecat menteri besar dan bukan hanya melalui undi tidak percaya.

Tun Abdul Majid Hamzah yang mewakili pihak Peguam Negara memulakan sesi penyangkalan mereka.

4.56 pm : Mahkamah memutuskan untuk membuat keputusan rayuan Zambry jam 3.30 petang esok.

(ajijoi blogspot)

NIZAR VS ZAMBRY - PERBICARAAN SEDANG BERLANGSUNG DI PUTRAJAYA

Perbicaran telah dimulakan sejak pagi tadi diMahkamah Rayuan Putrajaya. Dato' Seri Hj Nizar hadir bersama isteri, turut hadir YB Zainuddin EXCO Kerajaan PR negeri Perak dan isteri. Sebelah pagi tadi peguam Zambry telah selesai berhujjah, diikuti Peguam Negara yang turut mencelah. Hujah mereka tidak ada yang baru, sama sebagaimana yang dihujjahkan di Mahkamah Tinggi.

Mahkamah ditangguhkan atas permintaan Peguam Hj Nizar buat seketika bagi membolehkan semua yang beragama Islam Solat Zohor. Perbicaraan akan dimulakan sebentar sahaja lagi. Petang ini giliran peguam Hj Nizar berhujjah.

Keputusan dijangka akan diketahui lewat petang ini ataupun pagi esok. Berdoalah mudah-mudahan kemenangan di pihak Hj Nizar dan rakyat.

(MISABAH BLOGSPOT)

TIGA HAKIM DENGAN RAYUAN HJ NIZAR HARI INI

Hari ini kes rayuan Hj Nizar yang membantah keputusan Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusan Mahkamah Tingg akan didengari oleh tiga orang hakim iaitu Yang Arif Dato' Md. Raus bin Sharif, Yang Arif Dato' Wira Abu Samah bin Nordin, Yang Arif Datuk Sulong bin Matjeraie.

Berdoalah semuga para hakim ini akan diberi hidayah dan inayah Allah swt. supaya menghakimi dengan penuh keadilan dan membuat keputusan di atas prinsip kebenaran. Jauhilah sebarang usaha jahat dari mana-mana pihak yang cuba mencampuri urusan penghakiman hari ini.

(MISABAH BLOGSPOT)

'Mat rempit hanya di Malaysia

GEJALA mat rempit hanya wujud di Malaysia, malah tiada sebarang jurnal antarabangsa yang pernah melaporkan masalah itu kecuali di negara ini.

Pakar pengangkutan awam yang juga Pensyarah Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Abdul Rahim Md Nor, berkata ini disebabkan beberapa faktor termasuk penggunaan motosikal sebagai pengangkutan utama di Malaysia berbanding negara asing.

"Di Eropah, Amerika Syarikat dan Australia misalnya, ramai berkereta atau menggunakan kenderaan awam ke tempat kerja. Tidak ramai yang bermotosikal. Malah jika ada motosikal pun, mereka menggunakan motosikal berkuasa tinggi.

"Keadaan sebaliknya di sini kerana ramai bermotosikal. Malah lebih ramai daripada yang berkereta. Jadi wujudlah kelompok atau kumpulan tersendiri seperti mat rempit sama ada di luar bandar dan bandar. Merempit itu sudah menjadi satu budaya di kalangan pemilik motosikal ini," katanya.

Prof Abdul Rahim berkata, di luar negara, jika ada pun, hanyalah lumba kereta haram dan bukannya motosikal.

"Hanya ada beberapa negara yang melaporkan kejadian lumba kereta haram seperti Australia, New Zealand, Amerika, United Kingdom, Sweden, Croatia, Jepun, dan Hong Kong. Bagaimanapun, perlu diingat, keadaan di luar negara terkawal, tidak seperti Malaysia yang hampir setiap malam ada saja kejadian merempit." katanya.
Beliau turut mengaitkan gejala mat rempit itu dengan faktor cuaca. Di Malaysia, cuacanya sama sepanjang tahun, manakala di luar negara cuacanya empat musim.
"Apa yang pasti, tiada siapa pun yang mahu bermotosikal ketika musim sejuk." katanya.
Prof Abdul Rahim turut menyuarakan kebimbangannya kerana perkembangan semasa menunjukkan gejala mat rempit bukannya berkurangan atau terkawal, sebaliknya semakin menjadi-jadi. Buktinya, jika dulu cuma 10 atau 20 orang mat rempit bergerak dalam satu kumpulan, kini bilangan mereka mencecah hingga 200 orang.

Ditanya faktor utama yang menyumbang kewujudan mat rempit ini, beliau menyifatkan sekurang-kurangnya lima faktor iaitu sikap mat rempit, ada 'peminat' gejala itu, pengaruh permainan video, pengaruh media dan penguatkuasaan undang-undang yang longgar,
"Sikap mat rempit yang menyifatkan perbuatan mereka itu memberikan kepuasan dan keseronokan tersendiri. Mereka berasa teruja dapat beraksi di jalan raya, ditonton ramai, ada peminat serta ganjaran seperti wang dan wanita untuk ditiduri.

"Tidak kurang juga yang menjadikan aksi rempit itu cara meleraikan pertelagahan seperti kumpulan mana yang memandu paling laju. Merempit ini memberi kepuasan rekreasi kepada mereka. Jika orang lain seronok panjat gunung atau kegiatan sukan lain, mat rempit menganggap membonceng motosikal dengan laju dan mempamerkan aksi bahaya itu satu kepuasan. Lebih-lebih lagi jika mereka ada kawan yang meminati perkara sama," katanya.

Prof Abdul Rahim turut menyelar sikap pengeluar filem dan drama bersiri yang berlumba-lumba menghasilkan cerita mengenai mat rempit yang disifatkannya hanya memberi publisiti meluas dan menggambarkan mereka sebagai hero atau ikon.

"Pengarahnya pula mendakwa produksi itu memberi pengajaran. Tetapi saya mahu soal kembali, apa gunanya pengajaran yang cuma 20 peratus berbanding keburukan sebanyak 80 peratus lagi?

"Pernahkah beliau terfikir berapa ramai yang akan meniru aksi dipaparkan? Aura filem sedemikian bukan saja di ibu negara tetapi menular sehingga ke segenap pelosok tanah air. Jadi apa rasionalnya menghasilkan drama atau filem yang mempopularkan gejala sosial sedemikian?"

Prof Abdul Rahim juga menggesa pihak berkuasa seperti polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ) mewujudkan satu pangkalan data khas bagi pesalah merempit ini, khususnya mengesan mereka yang tegar dan harus dikenakan hukuman lebih berat apabila mengulangi kesalahan itu.

"Pangkalan data itu menjadi catatan rekod kesalahan dan rujukan pihak berkuasa itu sendiri. Selain itu, kerajaan juga harus lebih tegas dengan menggantung lesen mat rempit selama dua tahun. Kita harus lebih serius dan tegas menangani permasalahan mat rempit ini," katanya.

(BERITA HARIAN)

DUN PERAK PASTI AKAN DIBUBARKAN - HUSAM

Saya telah menemui Tengku Razaleigh Hamzah, Dr Chua Soi Lek dan Tan Sri Abu Talib awal minggu ini, seperti dipersetujui Presiden dan Dewan Harian PAS Pusat. Perjumpaan seterusnya adalah bersama seorang pimpinan Gerakan.

Dr. Chua telah menjelaskan sebahagian inti perbincangan kami dalam blognya.

Apa yang saya dapat tangkap ialah, dari segi prinsip, semua ketiga pimpinan yang saya temui, bersetuju, DUN Perak harus dibubarkan.

Dr. Chua memberikan saranan, pembubaran dilakukan melalui undi percaya di DUN terlebih dahulu, baik oleh BN atau PR, selepas siapa diputuskan menang sebagai MB yang sah pada 21 Mei ini. Itu adalah pandangan beliau. Tetapi akhirnya, pembubaran adalah perkara pasti yang perlu dilakukan oleh kedua-dua pihak, jika ingin dilihat bermaruah.

Dr. Chua berjanji membangkitkan isu ini dalam mesyuarat Majlis Tertinggi BN malam selepas perjumpaan kami, Isnin lepas. Saya difahamkan Dr. Chua benar-benar membangkitkannya dan pada keseluruhannya, parti komponen yang lain menuju pandangan pembubaran sebagai jalan survival politiik BN di Semenanjung. JIka tidak, penolakan terhadap BN akan berlaku di seluruh Semenanjung.

Pembubaran DUN Perak juga akan mengimbangkan langkah BN tidak meletakkan calon di Penanti. BN tidak gentar. Buktinya, BN bertindak berani membubarkan DUN Perak sedikit masa lagi dan BN berani menghadapi pilihanraya di Perak dan dengan itu, tidak menyertai Penanti adalah atas sebab prinsip semata-mata.

Jika maklumat saya ini hendak dijadikan kenyataan, langkah pertama ialah Mahkamah Rayuan perlu membuat keputusan yang menyebelahi Zambry, Khamis ini. BN sangat memerlukan keputusan itu untuk BN akan dilihat bertindak menasihati Sultan untuk pembubaran itu dan bukan PR. Mereka juga mempunyai kelebihan sebagai care taker government sepanjang tempoh kempen.

Saya membuat tekaan, Khamis ini, Mahkamah Rayuan akan menyebelahi Zambry. Ini hanya tekaan saya. Untuk membolehkan tekaan saya selanjutnya menjadi kenyataan.

Pengunduran dari Penati hendaklah juga dibaca sebagai satu strategi membuat kejutan reverse iatu pilihanraya mengejut di Perak.

Terima kasih pada semua pimpinan BN yang membawa versi berbeza dalam pandangan politik mereka.

PR, pada pendapat saya, bersedia dengan pilihan ini kerana krisis Perak perlukan penyelesaian segera dan muktamad. Jika tidak, satu lagi institusi yang sebelumnya dilihat terhormat iaitu Istana, juga akan menghadapi kepudaran kepercayaan rakyat sama seperti hampir keseluruhan institusi di negara ini.

Dari Blog Husam Musa