Thursday, 24 September 2009

Apa Itu Akta Rahsia Rasmi (OSA)

Sumber: TheRockNews
Penulis: Chen Jia Le


Tajuk: Seseorang pemberita boleh didakwa dibawah OSA walaupun dia hanya melaporkan terdapat bilangan cawan yang wujud dalam pejabat menteri


Akta Rahsia Rasmi (OSA)

Official Secret Acts (British) diperkenalkan pada tahun 1911, tujuan utama undang-undang ini adalah untuk menyekat aktiviti-aktiviti perisikan dari negara musuh pada masa itu. Namun undang-undang tersebut telah diubahsuai beberapa kali untuk memenuhi keperluannya dari semasa ke semasa. Namun, tujuannya adalah sama iaitu untuk menahan/mengawal mereka yang mampu menyebabkan aktiviti-aktiviti yang boleh membawa kemusnahan kepada negara, terutamanya pegawai yang terlibat dalam urusan luar negara dan urusan ketenteraan.

Akta Rahsia Rasmi (OSA) dari Malaysia digubal berasalkan Official Secret Acts dari British, namun penggunaan dan pelaksanaan OSA adalah jauh lebih luas jika dibandingkan dengan Official Secret Acts dari British.

Sehingga hari ini, kerajaan tidak penah dan tidak bercadang untuk memperjelaskan penggunaan dan pelaksanaan Akta Rahsia Rasmi (OSA), keadaan ini telah menyebabkan sebarang dokumen kerajaan boleh diklasifikasikan sebagai rahsiah atau tidak oleh pihak yang berkaitan secara suka hati mereka. Pihak yang berkaitan adalah seperti Menteri, Menteri Besar ataupun Ketua Menteri malah sebarang pegawai kerajaan.

Masalah ini agak serious sehingga seseorang pemberita boleh didakwa dibawah OSA walaupun dia hanya melaporan terdapat bilangan cawan yang wujud dalam pejabat menteri, seperti yang tertulis dalam tulisan Zhuan Di Jun (庄迪君) pada tahu 1987.

Akta yang tidak dikawal ketat dan tidak telus ini telah mencabul hak rakyat untuk mengetahui sesuatu perkara. Selain itu, ia juga dijadikan sebagai alat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab untuk menutup sesuatu isu.

Walaupun para pemimpin negara selalu mengatakan Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan prinsip demokrasi dan kebebasan bersuara, namun Akta tersebut telah disalahgunakan oleh mereka untuk menyekat pembongkaran sesuatu isu yang berkaitan dengan kepentingan negara dan menyekat prinsip kebebasan bersuara. Hal ini terbukti apabila kerajaan dan pihak polis telah menyiasat laman web Malaysia Today dengan akta tersebut. Malaysia Today telah mengemukukan sepucuk surat dimana surat itu telah membongkarkan kegiatan dan juga maklumat penjualan tanah di Port Klang Free Zone (PKFZ).

Adakah langkah untuk menyiasat Malaysia Today dengan Akta Rahsia Rasmi sekiranya PM Najib telah menunjukkan keinginannya untuk menyiasat isu Port Klang Free Zone (PKFZ). Kabinet seharusnya mempertimbangkan hak rakyat untuk mengetahui perkara sebenar yang berlaku di PKFZ walaupun dokumen itu dibuktikan sebagai dokumen kabinet akhirnya.

Penyalahgunaan Akta Rahsia Rasmi (OSA) sudah terbukti sejak lama lagi, sebagai contoh, kewujudan pelbagai perjanjian yang berat sebelah dalam kontrak diantara kerajaan dengan pengusaha lebuhraya.

Selain itu, Liew Chin Tong yang bertanggungjawab terhadap Kementerian Pertahanan (Shadow Cabinet Pakatan) juga berkata kerajaan mewartakan Doumen Pertahanan dibawah Akta Rahsia Rasmi supaya tidak boleh dibincangkan diluar parlimen.

Kini, Kerajaan Barisan Nasional masih memperkenalkan pelbagai akta untuk melindungi mereka walaupun semakin banyak negara asing terutamanya negara barat mula memperkenalkan Information Freedom Act. Langkah kerajaan ini telah mencabul hak rakyat untuk mengetahui kebenaran di sebalik sesuatu isu. Sampai bila rakyat boleh mendapat kebebasan yang sebenar yang mengawasi kerajaan sekiranya Akta ini tidak digubal?Untuk lebih banyak terjemahan dari Surat Akbar Cina, sila kunjungi

http://gomalaysian.blogspot.com/search/label/Translation