Monday, 8 June 2009

BILA INGAT SUDAH KUAT...

bila ingat sudah kuat,
mulalah rasa diri hebat,
cakap ketua tidak lekat,

lu memang tak beringat,
sejarah lama masih terpahat,
bila lemah mereka rapat,
bila kuat mereka sekat,
bila kuat mereka lipat,
bila kuat mereka rembat,
nanti lu kena hambat!

janganlah dibuat2,
rundingan dgn parti karat,
mereka pernah khianat,
kenapa perlu rapat2,
kenapa terhegeh hegeh dekat2,
apa yang lu dapat!
adakah pangkat atau darjat??

tolonglah dengar pilihan rakyat,
jangan dikhianati amanat rakyat,
jangan fikir sudah kuat,
lu lupa jalan yang berkat..

kita sudah ada sepakat,
3 parti yang sudah rapat,
teruskan kuat dan muafakat,
berganding bahu untuk kesejahteraan rakyat.

Kerajaan Perpaduan: PAS Perlu Jelaskan -Guan Eng

GEORGE TOWN Isnin Jun 8, 2009: DAP mahu PAS menjelaskan pendirian parti itu mengenai isu kontroversi idea penubuhan kerajaan perpaduan membabitkan kerjasama Umno-BN pada mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat akan datang. Perkara itu ditegaskan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng di sini hari ini.

Isu idea kerajaan perpaduan muncul semula semasa Muktamar Tahunan PAS Ke-55 yang berakhir semalam. Semalam, Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata, Presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan memberi penjelasan mengenai konsep kerajaan perpaduan kepada pemimpin-pemimpin Pakatan daripada DAP dan Parti Keadilan Rakyat.

Nasharudin berkata, PAS tidak akan menyertai Umno atau Barisan Nasional (BN) dan beliau yakin kerisauan di kalangan pemimpin Pakatan akan dapat diselesaikan setelah Abd Hadi memberikan penjelasan kepada mereka. Perbincangan antara PAS dan Umno bukanlah ke arah perkongsian kuasa tetapi lebih kepada kesejahteraan rakyat dan negara.

Idea itu turut mendapat bantahan perwakilan PAS sendiri yang tidak bersetuju dengan perbincangan antara parti itu dan Umno. Abd Hadi dalam ucapan dasar pada Muktamar Tahunan PAS Ke-55 Jumaat lalu yakin idea bagi mewujudkan kerajaan perpaduan antara PAS dengan Umno yang beliau cadangkan sebelum ini dapat dilaksanakan di masa akan datang jika semua pihak memahami hasrat penubuhannya.

Katanya, hasrat itu digagaskan selepas pilihan raya umum Mac tahun lepas dengan tujuan mencari jalan kompromi dalam pembentukan kerajaan pada ketika itu dan ia diterima secara positif bukan sahaja dalam kalangan pemimpin pakatan pembangkang malah pemimpin Umno sendiri.

MB Selangor Juga Tolak Kerajaan Perpaduan.

KL. Isnin Jun 8, 2009: Gagasan Kerajaan Perpaduan terus menerima kritikan dengan tamparan paling hebat, kali ini dari Menteri Besar Selangor, negeri tuanrumah muktamar PAS kali ke 55 diadakan, Tan Sri Khalid Ibrahim yang menyelar idea gagasan Kerajaan Perpaduan yang dibawa oleh Presiden PAS dan disokong oleh Timbalannya, Nasharuddin Mat Isa.

"Parti Keadilan, DAP dan juga TG Nik Aziz tidak menerima konsep tersebut (Kerajaan Perpaduan). Kerajaan Perpaduan diantara PKR, PAS dan DAP, kita sudah ada Pakatan Rakyat," tegas beliau. Sebelum daripada ini DAP dan PKR telah pun membidas gagasan berkenaan dan mempertikaikan kenyataan Abdul Hadi yang menyatakan kononnya komponen pakatan rakyat telah bersetuju dengan gagasan tersebut.

DAP mempertikaikan kenyataan Presiden PAS yang Pakatan Rakyat telah memberi "reaksi positif" terhadap penubuhan kerajaan perpaduan dengan Barisan Nasional. PKR melalui Timbalan Presidennya, Syed Husin Ali pula berkata Pakatan Rakyat tidak pernah bersetuju dengan kerajaan perpaduan yang membabitkan Umno.

(Pelbagai Sumber/AK)

Pekida....pekuda??

Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiyah Malaysia , begitulah indah dan cantik nama diberi kepada ngo yang dipanggil Pekida ini . Ianya sebuah Ngo yang ditubuhkan sejak awal 80'an lagi . Kalau tidak salah ingatan saya , dulunya Pekida adalah sebuah Ngo yang aktif mengumpul ahli dalam aktiviti - aktiviti kebajikan seperti kenduri kendara , khairat kematian dan seumpamanya ..

Sebagai anak peneroka , saya dapat lihat dengan jelas perkembangan Pekida yang cukup popular seketika dulu di kawasan - kawasan seperti Felda dan desa - desa tradisi . Walaupun sedari awal tidaklah nampak penglibatan mereka secara aktif memperjuangkan Islam dan kedaulatannya di negara ini berbanding Parti Islam Se Malaysia PAS atau lain - lain jamaah Islam yang wujud samaada lebih dulu atau seangkatan dengannya
Namun Pekida dihormati sebagai sebuah organisasi bukan kerajaan yang menaungi orang melayu dan menganjurkan pelbagai aktiviti sihat yang memberi kelebihan kepada masyarakat melayu muslim .

Imej Pekida Tercemar Teruk

Malangnya akhir - akhir ini , imej yang dulunya dilihat baik dan hebat telah dikotori atau dicemari oleh beberapa insiden yang membabitkan perlakuan ahli - ahli Pekida sendiri . Akhirnya kini kedengaran orang berkata Pekida adalah Mafia Melayu , Pekida adalah Kumpulan Gengster Melayu , Pekida adalah Kumpulan Penarik Kereta dan macam - macam lagi yang tidak mencerminkan nama asal Pekida iaitu Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiyah Malaysia .

Mungkin tidak semua ahli pekida terlibat dalam aktiviti - aktiviti yang tidak sihat ini , tetapi sesuatu perlu dilakukan oleh kepimpinan Pekida agar pertubuhan Ngo ini tidak terus dilanda keruntuhan moral dan penyelewengan akhlak .

Saya melihat Pekida sewajarnya tampil sesuci dan seindah nama yang diberi . Bergabung pula dengan Ngo - Ngo lain bagi memperjuangkan Islam dan mempertahankan maruah ummah yang kini dicela dan diperlekeh oleh musuh - musuh Islam di dalam dan luar negara .

Ketika sunnah Rasulullah saw dicabar , syariat dipersenda malah ummat Islam diperkecil , kita tertanya - tanya di mana Pekida dan ahli - ahlinya ?
Pemulihan Imej Pekida

Sebagai sebuah Ngo yang mempunyai ramai ahlinya pula matang usianya , Pekida mestilah tampil dengan wajah Islam yang jelas untuk menjadi perisai kepada ummah . Tidak hanya terhad kepada majlis kenduri kendara atau khairat kematian . Sebaliknya Pekida mestilah agerasif dengan aktiviti kebajikan ummah yang melampaui sempadan ahli sendiri dan lebih penting berdiri sebaris dengan kumpulan - kumpulan Islam seperti PAS atau lainnya untuk memperjuang dan mendaulatkan Islam di atas tanahair tercinta .

Pekida sewajarnya keluar dari imej kumpulan kaki pukul , gengster , mafia dan pelbagai imej yang negatif . Ahli - ahli Pekida mestilah dididik dan diasuh atau ditarbiyyah dengan orientasi aktiviti amal Islami berpaksi kalimah at tauhid Laa Ilaha Illallah bersesuaian dengan nama yang diberi .

Apatah lagi berpijak di atas realiti , betapa ummat melayu hari ini perlu kepada asuhan dan bimbingan yang mendorong mereka mengukuhkan Iman dan Islam mendepani cabaran yang pastinya menggugat aqidah , akhlak dan pemikiran mereka .

Tidak ada gunanya Pekida dibiarkan atau digunakan sebagai platform samseng dan kaki pukul mengumpul pengaruh lalu membina empayar meluaskan kuasa jajahan agar ditakuti dan digeruni oleh lawan . Jika inilah situasinya , ia adalah sangat jelas bercanggah dengan nama indah pertubuhan ini iaitu Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiyah Malaysia .

Aktiviti Kebajikan tidak boleh dibangunkan dengan pengaruh samseng demikian juga Dakwah tentu sahaja tidak akan berjaya melalui empayar kaki pukul .

Saya yakin , kepimpinan Pekida pasti sahaja menafikan bahawa Pekida adalah pertubuhan mafia dan samseng sebagaimana juga saya berkeyakinan penuh bahawa tidak semua ahli Pekida demikian sikap mereka . Namun maksud saya ialah Pekida mesti melakukan sesuatu untuk mengikis imej buruk yang kini bermain di setiap bibir rakyat dalam negara kita .

Saya mengesyorkan agar Pekida memprogramkan pertubuhan malah mewajibkan ahlinya dengan aktiviti - aktiviti amal Islami yang lebih aktif dan terancang seperti operasi Amar Makruf Nahi Mungkar , dakwah mengedar risalah kepada sasaran yang leka dan alpa terhadap Islam , Mendalami ilmu agama dan menyertai bengkel pembinaan syakhsiyah agar lahir sebagai seorang muslim yang bertanggungjawab terhadap agama dan perjuangannya .

Kepimpinan dan anggota senior Pekida mestilah juga menampilkan qudwah yang soleh . Saya percaya , melalui perwatakan yang indah , imej yang tenang , pertuturan yang sopan , penampilan yang mulia dan kepimpinan yang berkarisma akan banyak membantu Pekida membersihkan imej sekaligus menepati ikrar mereka sesuci nama pertubuhan mereka sendiri .

Saya menyeru agar Pekida turut sama menyertai atau menyokong misi besar Parti Islam Se Malaysia PAS yang mahu mendaulatkan syariat Islam di atas tanahair tercinta ini . Melalui proses pembinaan dan pembentukan Aqidah yang sohih , Fikrah yang syumul dan Akhlak yang soleh .

Kerjasama boleh dibuat bagi melengkapkan pelan pelaksanaan misi dan visi PAS menjulang kalimah Allah swt dengan orientasi Amar Makruf dan nahi Mungkar serta dakwah yang terancang di negara kita ini .

Bayangkan , sewaktu Ngo seperti Yayasan Amal Malaysia , Unit AMAL DPP dan Muslim care turun membantu mangsa musibah seperti banjir besar , tanah runtuh , kebakaran , misi kemanusiaan ke Acheh dan kini ke Gazzah turut sama disertai oleh Ngo yang bernama Pekida ini .

Terus terang saya sebut , Pekida tidak sesuai menyokong apalagi menyertai UMNO dan BN yang sangat tebal semangat perkauman dan semangat menolak perlaksanaan syariat Islam di negara ini . Sedangkan .... apa lagi kalimah yang paling tinggi selain kalimah Laa Ilaha Illallah yang diperjuangkan oleh Pekida terdahulu dan itulah juga yang diperjuangkan oleh PAS sejak ia ditubuhkan tahun 51 .

UMNO dan BN pasti sahaja mengabaikan perkara ini sebaliknya UMNO dan BN kaya dengan pelbagai mungkar dan maksiat malah melindungi dan membajainya . Selayaknya UMNO dan BN tersenarai dalam operasi Nahi Mungkar yang mesti digerakkan oleh Pekida .

Dari segi nama sudah cukup membuatkan Pekida [ Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiyyah Malaysia ] tidak layak untuk duduk sebilik dengan UMNO dan BN . Bahkan suka saya tegaskan bahawa ahli UMNO dan BN selayaknya menjadi sasaran utama dakwah Pekida untuk membimbing mereka melaksanakan tuntutan kalimah tauhid Laa Ilaha Illallah .

http://ustaznasrudin-tantawi.blogspot.com/

Siapa yang dikatakan Ustaz Ahmad Awang sebagai Penagih UMNO?

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang enggan mendedahkan nama pengkhianat mandat rakyat yang menghasut beliau supaya merelakan PAS membentuk kerajaan bersama-sama Umno di Perak.

"Hanya beberapa orang pemimpin lain dan saya sendiri yang tahu siapa beliau," kata beliau yang hanya tersenyum apabila didesak oleh wartawan yang mahu tahu adakah si celaka penagih Umno itu dari kalangan mereka yang terpilih sebagai pemimpin PAS baru-baru ini.

Sebelum itu, ketika menyampaikan ucapan penangguhan dalam Muktamar ke-55 PAS, Ustaz Ahmad mendedahkan seorang pemimpin PAS menelefon beliau dan menghasut beliau supaya bersetuju dengan pembentukan kerajaan bersama-sama Umno di Perak.

Beliau juga memberitahu, jalang politik barua Umno itu menghubungi beliau sehari atau dua hari selepas PAS Perak mengumumkan ia akan membentuk kerajaan bersama-sama DAP dan PKR.

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga memberitahu pemberita bahawa Mufti Perak menjadi barua Umno untuk memujuk PAS supaya membentuk kerajaan bersama-sama parti peneraju Barisan Nasional (BN) itu di Perak.

Menurut Ustaz Ahmad, Mufti Perak itu juga cuba memperdayakannya supaya mempersetujui pembentukan kerajaan apabila beliau menipu Ustaz Ahmad kononnya Mursyidul Am PAS, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang mempersetujui pembentukan kerajaan dengan Umno itu.

Tetapi, Ustaz Ahmad yang lebih mengenali Mursyidul Am PAS berbanding mufti pembohong itu menyatakan beliau tahu bahawa Tok Guru Nik Abdul Aziz tidak mungkin bersetuju dengan pembentukan kerajaan sedemikian.

TKO.

Perkara perkara yang di pandang ringan..

Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1. tidak sembahyang atau solat.
2. tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. makan atas pinggan yang terbalik.
4. memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri..
5. menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
6. berwuduk' di tempat buang air besar atau air kecil.
7. suka bersandar pada pintu rumah.
8. suka duduk di atas tangga.
9. membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
11. tidak membersihkan rumah.
12. membuang sampah atau menyapu dengan kain..
13. suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. suka tidur di atas muka.
15. membakar kulit bawang.
16. menjahit baju yang sedang dipakai.
17. mengelap muka dengan baju.
18. berdiri sambil bercekak pinggang.
19. tidur tidak memakai baju.
20. makan sebelum mandi hadas.
21. tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. lambat pulang dari masjid.
24. doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
25. kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
26. suka memadam pelita dengan nafas.
27. membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. memakai seluar sambil berdiri.
31. memakai serban sambil duduk.
32. mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. makan dengan menggunakan dua jari.
34. berjalan di antara kambing.
35. berjalan di antara dua perempuan..
36. suka mempermainkan janggut.
37. suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38.. meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. suka menggigit kuku dengan mulut.
40. mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. menguap ketika solat.
43. meludah di tempat buang air besar atau air kecil.

NIK AZIZ SUMBANGKAN HAKNYA KEPADA KERAJAAN & RAKYAT HAMPIR 2 JUTA

Perwakilan Kelantan, YB Datuk Hj Wan Rahim mendedahkan dalam muktamar semasa membahaskan Ucapan Dasar Presiden bahawa YAB MB Kelantan telah menyumbangkan sebahagian daripada haknya sebagai MB kepada rakyat dan kerajaan negeri. Beliau berkata inilah contoh pemimpin Islam zaman ini yang wajar ditauladani oleh seluruh pemimpin-pemimpin PAS terutama yang memegang jawatan dalam kerajaan.

Menurutnya Tok Guru Nik Abd. Aziz tidak pernah mengambil elaun rumah sebanyak RM 3000 sebulan sepanjang 19 tahun menjadi Menteri Besar Kelantan. Elaun tersebut tidak pernah dituntut oleh MB, dan kalaupun ada yang pernah dimasukkan dalam akuannya, dikembalikan semula kepada kerajaan negeri untuk disalurkan kepada rakyat.

Selain itu, ada maklumat dari sumber lain, Tok Guru juga menyumbangkan sebahagian elaun bulanan sebagai MB dan wakil rakyat kepada Tabung Serambi Mekah yang juga disalurkan kepada rakyat yang memerlukan. Menurut sumber tersebut hampir 40 % elaun bulanannya disumbangkan kepada rakyat. Katakan elaun bulanan yang Tok Guru terima setiap bulan sebagai MB RM 15 ribu, ini bermakna lebih kurang RM 1.3 juta tok guru sumbangkan elaunnya kepada rakyat selama 19 tahun. Ditambah pula dengan elaun rumah yang tidak pernah dituntutnya selama 19 tahun iaitu hampir RM 684 ribu, bermakna RM 1.9 juta lebih atau hampir RM 2 juta Tok Guru Nik Abd Aziz telah sumbangkan elaunnya kepada kerajaan negeri dan juga rakyat.

Kalaulah betul sumber tersebut, inilah contoh terbaik seorang pemimpin yang tidak pernah menggunakan kedudukannya sebagai MB untuk mengambil kesempatan mengumpul kekayaan.Hidup penuh dengan kesederhanaan, rumahnya rumah kayu, rumahnya tidak pernah berubah dari dulu hingga sekarang, kalau adapun ubah suai yang tidak menelan belanja ratusan ribu ringgit. Menurut sumber tersebut, eluan perjalanan dan harian tok guru pun rasanya Tok Guru tidak juga menuntut.

Sebab itulah rakyat Kelantan sangat sayang kepada Tok Guru.

Semua Ahli-ahli yang berhormat dari PAS juga turut menyumbangkan kepada parti sebanyak 20 % sebulan, ada juga yang menyumbangkan 5 hingga 10 % pula kepada pusat khidmat masyarakat masing-masing.

Agaknya ada ke pemimpin UMNO BN buat macam tu ya ?

MISABAHBLOGSPOT