Thursday, 2 July 2009

Rayuan Anwar ditolak

Mahkamah Rayuan hari ini menolak permohonan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memindahkan perbicaraan kes liwat yang dihadapinya, dari Mahkamah Tinggi, kembali semula ke Mahkamah Sesyen.

Keputusan sebulat suara diumumkan oleh Hakim Datuk Abdul Hamid Embong yang mengetuai panel tiga orang hakim.

Dua orang hakim ialah Datuk Abu Samah Nordin dan Datuk Jeffery Tan Kok Wha.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Anwar berkata, beliau "meluat" dengan keputusan tersebut.

Anwar juga berkata, beliau tidak menjangka akan mendapat perbicaraan yang adil.

Ketua umum PKR itu sering mendakwa bahawa tuduhan tersebut merupakan sebahagian daripada konspirasi politik terhadapnnya.

Mac lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Zabidin Mohd Diah memutuskan bahawa Hakim Mahkamah Sesyen, SM Komathy Suppiah tersilap dalam keputusannya apabila tidak membenarkan perbicaraan kes tersebut dipindahkan ke Mahkamah Tinggi, walaupun peguam negara telah menandatangani arahan tersebut.

Anwar, 62, didakwa meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, di kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sekitar 26 Jun tahun lalu.

Perbicaraan kes tersebut dijadual bermula jam 8 Julai depan.

Usul Membahaskan Laluan Alternatif Projek Jambatan Pulau Pinang

Artikel Oleh Anwar Ibrahim

Pada hari ini saya telah mengusulkan supaya mesyuarat Dewan Rakyat ditangguhkan untuk membincangkan perkara tertentu, berkepentingan ramai dan perlu disegerakan.

Saya mencadangkan:

“Bahawa Dewan Rakyat membincangkan cadangan projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang memandangkan kos projek tersebut adalah terlalu tinggi berbanding cadangan laluan alternatif yang mampu menjimatkan RM4 billion dana awam.”


Pada Ogos 2006 Kerajaan Persekutuan mengumumkan projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang di bawah Rancangan Malaysia Ke9 dan upacara perasmian pecah tanah telah disempurnakan pada 12 November 2006 [oleh Perdana Menteri ketika itu YAB Tun Abdullah Ahmad Badawi. Ia dibina oleh usahasama China Harbour Engineering Co Ltd dan UEM. Pembinaannya menggunakan laluan selatan dengan jarak 24km dengan kos keseluruhannya melibatkan RM12 billion dan dijangka siap pada pertengahan 2012.

Menurut sumber industri, saya difahamkan bahawa projek yang sedia ada ini tidak wajar diteruskan, kerana ianya melibatkan kos pembinaan yang terlalu tinggi. Saya difahamkan juga bahawa adalah lebih wajar untuk membina projek Jambatan Kedua Pulau Pinang ini dengan menggunakan laluan alternatif melalui laluan utara dengan jarak 10Km yang lebih dekat dengan melibatkan anggaran kos keseluruhan yang lebih rendah berjumlah antara RM7 hingga RM8 billion.

Berbanding dengan projek yang sedia ada, amat jelas bahawa cadangan projek laluan alternatif bagi membina Jambatan Kedua Pulau Pinang berupaya menjimatkan RM4 billion dana awam.

Berikutan itu, saya mencadangkan supaya Dewan Rakyat membincangkan perkara ini bagi membolehkan rakyat mendapat gambaran sebenar mengenai permasalahan dan alasan-alasan kukuh mengapa cadangan laluan alternatif bagi pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang tidak boleh dipertimbangkan meskipun ianya berupaya menyelamatkan RM4 billion wang rakyat.

Atas perkara yang tertentu ini yang melibatkan kepentingan rakyat umum yang perlu disegerakan, saya telah memohon secara rasmi kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat supaya usul ini dibincangkan pada hari ini.

Sekian.

ANWAR BIN IBRAHIM

KETUA PEMBANGKANG DEWAN RAKYAT

AHLI PARLIMEN PERMATANG PAUH

Nizar yakin DUN Perak bubar sebelum pilihan raya

SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yakin Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak akan dibubarkan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13.

Katanya, keyakinan itu berdasarkan situasi semasa yang menunjukkan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mampu mentadbir dengan baik berikutan situasi ‘politik tegang’ yang melanda negeri tersebut.

Malah, beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa akan berlaku lagi kekecohan sidang DUN Perak yang akhirnya menyebabkan BN terpaksa memutuskan untuk mengadakan pilihan raya kecil di negeri tersebut.

“Mahu tidak mahu dalam keadaan ini, Perak terpaksa mengadakan sidang DUN dalam masa terdekat bagi meluluskan belanjawan 2010, saya percaya akan berlaku situasi kekecohan yang seperti mana sebelum ini.

“Atas alasan tersebut saya menyatakan keyakinan penuh bahawa DUN Perak akhirnya terpaksa dibubarkan untuk mengelak situasi ini tidak berulang,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas spekulasi beberapa blog di internet yang mendakwa tindakan membubarkan DUN terpaksa diambil memandangkan beberapa ADUN BN dikatakan akan berpaling tadah dan bertindak menyokong Pakatan Rakyat (PR).

Mengulas lanjut, Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang menjelaskan beliau tidak mengetahui spekulasi tersebut namun mengaku ada menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) mengenai perkara itu.

“Saya tidak boleh mengesahkan perkara ini betul atau tidak, tetapi perkara ini sudah lama dijadikan isu oleh pihak-pihak tertentu namun saya menolak dakwaan mengatakan ADUN Changkat Jering, Osman Jailu ada datang memohon maaf, berjumpaa biasa adalah,” katanya.

Bagaimanapun Nizar mengakui bahawa terdapat pemimpin BN yang menyatakan sokongan penuh supaya pembubaran DUN Perak terpaksa diadakan bagi menyelamatkan parti tersebut.

“Saya sempat berjumpa beberapa ahli parlimen daripada BN, mereka tidak menafikan krisis yang melanda Perak merugikan perjuangan parti itu di seluruh negara, ekoran itu mereka juga menyatakan sokongan kepada pembubaran DUN, tetapi mereka tidak boleh menyuarakan pendapat tersebut atas kapasiti parti,” katanya.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/

Mesyuarat Tergempar Pakatan Rakyat Hari Ini

Belum pun reda dengan perhimpunan di stadium MPPJ beberapa hari lalu yang menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat telah bersatu kembali dan menyatakan bahawa ianya adalah permainan parti lawan, kini beberapa perkara muncul kembali dan dikatakan akan menghapuskan kreadibili kerajaan Pakatan Rakyat di mata rakyat umum.

Di Pulau Pinang kes kampung Buah Pala menjadi isu besar sehingga penduduk membantah dan meminta Lim Guan Eng melepaskan jawatan beliau, sementara di Kedah pula DAP memberi kata dua untuk keluar dari Pakatan tanpa merujuk DAP Pusat dan DAP serta PKR di Pulau Pinang pula bertelagah mengenai perbelanjaan besar pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Sementara kes penyatuan Umno- PAS pula kembali menghantui orang ramai apabila di katakan adanya perbincangan di kalangan pimpinan muda pula.Namun kenyataan dari Dewan Pemuda PAS pusat telah di keluarkan dalam blog ini.


Namun belum semuanya reda mengenai kes penyatuan dengan Umno, ianya dikatakan bermula apabila maklumat yang di terima menyatakan bahawa sesetengah artikel yang di keluarkan oleh pimpinan PAS , malah proposal mengenai kerajaan perpaduan yang telah di cetak dalam Harakah sebanyak 40,000 naskah yang diketuai oleh Datuk Mustaffa Ali telah dikeluarkan article dari di edarkan.

Helaian tersebut adalah agak berbeza dari apa yang di ilhamkan oleh Hj Hadi yang mengutarakan idea tersebut, telah di keluarkan dari harakah edisi internet yang pro penyatuan Mustaffa..

Untuk memperingatkan Kit siang berhubung dengan senario tersebut dan jika beliau melihat kembali sejarah lalu tentang kegagalan pakatan Barisan Alternatif, bagaimana DAP berpatah balik untuk tidak menyertai Pakatan Barisan Alternatif pada 2001 ialah berhubung dengan agenda negara islam yang di utarakan olah PAS, dan dalam masa yang sama ianya memberikan kekakalahan besar buat DAP pada tahun 1999.

Keadaan yang sama juga kini hampir berulang di Kedah , dimana kes pusat penyembelihan babi menyebabkan DAP mengambil tindakan keluar dari Pakatan Rakyat. Isu ini juga berulang apabila ianya pernah terjadi dengan penentangan 50 % kouta Bumiputera yang melibatkan isu perumahan kerajaan negeri Kedah.


Ianya melibatkan setiausaha agong DAP Thomas Su yang bukan sahaja menentang tentang 50% quota unuk bumiputera dari segi perumahan malah isu pusat penyembelihan babi di Kedah.

Amatlah naif apabila melihat akan situasi seperti ini dimana perbezaan pendapat dan ideologi politik yang berbeza di kalangan parti sekular DAP dan juga PAS yang memperjuangkan Islam kembali menjadi satu agenda yang tidak dapat di perhalusi secara bijaksana dalam memantapan perikatan pembangkang yang kukuh.

Kerajaan DAP di Pulau Pinang pula tidak banyak membabitkan PKR secara mendalam di Pulau Pinang , akan tetapi ianya sedikir sebanyak menjerumus apabila kes membangunkan kampung Buah Pala tersebut kemudiannya di anjak sehingga ke bulan Ogos, namun kumpulan pelobi Hindraf pula dan juga kaum India di Pulau mencetuskan situasai meminta Lim Guan Eng melepaskan jawatan dimana ianya menunjukkan tentangan , dalam masa yang sama juga pimpinan PKR balik Pulau YB Yusmadi pula menjelaskan bahawa pimpinan DAP di Pulau Pinang harus berbuat sesuatu untuk membantu menyelesaikannya dan menjadi kerajaan yang bertaggung jawab.


Masalah pembinaan jambatan kedua Pulau Pinang pula yang mendapat kritikan dari pimpinan PKR berhubung perbelanjaan yang begitu besar untuk membinanya , kini berbeza pula dengan pandangan Guan Eng apabila beliau secara iklasnya menyatakan ianya tidak menjadi masaalah asalkan ianya diteruskan pembinaannya oleh kerajaan Pusat.Perbezaan pandangan ini jelas sekali apabila Anwar mengkritik kos pembinaannya yang luar biasa.


Tindakan Guan Eng berhubung dengan bantahan ahli majlis MPSP juga menjadi kan hubungan PKR dan DAP pimpinan Guan Eng sedikit tegang apabila ramai yang berpendapat tindakan tersebut adalah agak keterlaluan dan kuku besi kerana tidak bersetuju dengan pilihan beliau dan PKR melepaskannya ke Pusat untuk di selesaikan.Ianya berpunca dari ketidak puasan hati apabila melantik Mokhtar Jait yang di katakan penyokong Umno di lantik sebagai YDP MPSP.Johari kemudiannya di perintahkan untuk melepaskan jawatan tersebut.

PR tidak harus melihat insiden yang di anggap kecil ini sebagai satu perkara biasa sahaja sedangkan ianya haruslah di ambil perhatian yang serius kerana ini akan menjadikan mereka rugi dan sepatutnya melihat ke belakang perkara ini untuk kemajuan masa hadapan dan bukannya melihat kegagalan lalu dan meneruskannnya kembali .PR tidak boleh menyatakan ia sebagai sesuatu yang dianggap "kebebasan bersuara dan bertindak atas demokrasi" namun masalah ini akan menajdi lebih besar dan semakin berat untuk PR mengatasinya dimasa akan datang.

Mesyuarat hari ini mungkin akan dapat menyelesaikan masalah dan salah faham berhubung dengan isu-isu ini yang menjadi perkara yang utama dimana perbezaan antara parti ini akan dapat di perhalusi dengan lebih baik lagi.Selepas itu penerangan dibuat keseluruh negara.

JIka babi menjadi masalah untuk bertindak keluar dari pakatan, bagaimana pula jika penjualan alkohol dilarang di Selangor???

Sejak pilihanraya lalu PR mendakwa bahawa sokongan kepada mereka semakin melonjak namun dalam masa yang sama pula pimpinan dalam PR sendiri telah melakukan sebaliknya dengan bertindak keluar dari parti dan bertelagah pendapat seolah-olah tidak merujuk kepada ketua yang dipersetujui bersama , sehinggakan membawa kepada kejatuhan kerajan Pakatan Rakyat di Perak, dan yang selamat ialah kerajaan PAS Kelantan hingga kini.

Sementara ketua penerangan DAP Tony Pua menjelaskan dalam blog beliau berhubung dengan perbincangan yang akan melibatkan pemuda PAS dan Umno adalah sesuatu yang "luar biasa kenaifannya dan ianya bukan sekadar perbincangan intelektual namun sesuatu yang tidak dijangka dan tidak bertanggungjawab"

Mungkin jika ini melibatkan banyak permasalahan yang boleh dikaitkan dengan tindakan DAP, dan partinya Lim Kit Siang seharusnya lah memohon maaf secara terbuka kerana kegagalan DAP mengatasi banyak isu yang berkaitan dengan mereka dalam Pakatan Rakyat.

fromperakwithlove

Hakim batu, hakim permata

Bukan saya yang kata, tapi NH Chan yang kata. NH Chan adalah bekas Hakim Mahkamah Rayuan. NH Chan kata ada enam hakim di Mahkamah Persekutuan yang tidak ikut kehendak perundangan ketika membuat keputusan. Tambah-tambah lagi jikalau ianya bersabit mempertikaikan tatacara kelaku kerajaan Barisan Nasional. Hakim-hakim ini telah dengan jelas melanggar Kod Etika Hakim 1994.

Walaupun NH Chan tidak mahu menyebut secara jelas nama-nama hakim tersebut, NH Chan tetap memberikan contoh yang jelas bilamana lima hakim Mahkamah Persekutuan pada bulan April lalu telah sebulat suara menolak kuasa sah yang ada pada Speaker DUN Perak, YB. V. Sivakumar. Hakim-hakim tersebut ialah,

1. Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff

2. Datuk Arifin Zakaria

3. Tan Sri Nik Hashim Nik Ab Rahman

4. Datuk Seri S. Augustine Paul

5. Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin

NH juga menambah krisis di Perak telah berjaya membezakan antara permata dengan batu di kalangan hakim-hakim di Malaysia. Ada hakim batu dan ada hakim permata.

Hakim Mahkamah Persekutuan ada 12 orang termasuk Ketua Hakim Negara. NH Chan kata enam daripada hakim di mahkamah ini mampu membuat keputusan dengan tidak berpandukan undang-undang yang sedia ada. Mungkin inilah hakim yang dimaksudkan sebagai hakim batu.

Status MB Nizar sebagai MB Perak akan dihakimi oleh lima orang hakim Mahkamah Persekutuan. Setakat ini rakyat belum dimaklumkan siapakah lima hakim yang akan mendengar hujah MB Nizar. Sekiranya kes ini dihakimi oleh kesemua hakim di atas, atau sekurang-kurangnya oleh dua hakim di atas, maka peluang MB Nizar untuk disahkan sebagai MB Perak adalah sukar. Dan pembubaran DUN Perak akan tertangguh lagi.

Jikalau Mahkamah Persekutuan mempunyai maruah dan ingin mengembalikan semula rasa hormat rakyat kepada mahkamah, lima hakim yang mendengar kes ini mestilah bukan terdiri daripada hakim yang telah membuat keputusan akan kes Speaker DUN Perak pada April lalu. Mahkamah Persekutuan mesti mempunyai kekuatan untuk meminggirkan lima hakim di atas daripada terlibat dalam membuat keputusan akan siapa sebenarnya MB Perak yang sah. Mahkamah Persekutuan boleh memilih mana-mana lima hakim daripada baki tujuh hakim yang masih ada.

Sebelum ini kita biasa mendengar perumpamaan saksi ke lutut. Sekarang kita mungkin boleh menambah perumpamaan baru iaitu hakim ke lutut. Saksi ke lutut boleh dipertikaikan keterangannya, manakala hakim ke lutut pula boleh dipertikaikan keputusannya. Hakim ke lutut merujuk kepada hakim yang lima …

Sumber asal yang diulas : http://greenboc.blogspot.com/2009/07/nizar-zambry-wibawa-6-hakim-disangsi.html

Mana Pembela-Pembela Melayu(songkok tinggi) Sekalian?? Keluar la cepat!!!

KUALA LUMPUR 30 Jun – Garis panduan Jawatankuasa Pelaburan Asing (FIC) yang diwujudkan sejak 36 tahun lalu dengan mewajibkan pemilikan sekurang-kurangnya 30 peratus ekuiti bumiputera bagi Tawaran Awal Permulaan (IPO) dimansuhkan berkuat kuasa hari ini.

Pemansuhan itu membabitkan garis panduan berkaitan pembelian kepentingan ekuiti, penggabungan dan pengambilan alih.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pemansuhan garis panduan itu tidak akan diganti dengan mana-mana garis panduan baru.


Penguasaan asing dalam syarikat broker ditingkat 70 peratus

KUALA LUMPUR 30 Jun – Had kepentingan asing dalam syarikat-syarikat pembrokeran akan ditingkatkan kepada 70 peratus berbanding 49 peratus sekarang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perubahan itu selaras dengan usaha meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan dan penyenaraian.

Menurut beliau, pelbagai perubahan besar dalam industri pembrokeran saham telah mengukuhkan pemain-pemain domestik dan meluaskan skop dalam aktiviti-aktiviti pasaran modal.

Katanya, pembabitan asing yang menggalakkan melalui pelbagai skim lesen khas telah memperbaiki persaingan dalam industri tersebut termasuk rangkaian global dalam pasaran modal Malaysia.


from perak with love

DAP Kedah Tidak Patut Terburu-Buru

Para pemimpin DAP Kedah tidak patut membuat keputusan terburu-buru untuk meninggalkan kerajaan Pakatan Rakyat kerana penjelasan telah dibuat berkaitan dengan perobohan rumah penyembelihan babi di Mergong itu.

Menurut Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak, Exco kerajaan negeri, Datuk Fakhrulrazi Zawawi juga telah memberikan penerangan kepada pemimpin DAP Pusat mengenai perkara ini.

"Nampaknya, mereka faham dan meminta kita menyesaikan segera isu ini. Namun kita tidak boleh halanglah jika mereka mahu terus bersikap begitu (keluar dari kerajaan Pakatan)," kata Azizan.

Beliau mengulas tindakan DAP Kedah yang membuat kenyataan untuk keluar dari kerajaan Pakatan di Kedah kerana tidak berpuashati dengan kerajaan negeri.

Ia ekoran perobohan pusat penyembelihan babi di Mergong, yang sudah beroperasi tanpa lesen lebih 30 tahun lalu.

Pagi tadi, Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) telah merobohkan bangunan itu selepas mendapat bantahan demi bantahan dari penduduk sekitar kerana membuang sisanya ke dalam tong sampah dan dalam sungai berdekatan.

MBAS sebelum ini telah mengarahkan pusat penyembelihan ini dipindahkan ke tempat lain.
Ekoran itu, persatuan peniaga babi ini telah membuat rayuan kepada Menteri Besar Kedah untuk memberikan tempoh kepada mereka sebulan untuk mendapatkan tempat baru.

"Menteri Besar telah menulis surat kepada Datuk Bandar Alor Setar agar rayuan mereka ini diterima. Jika selepas sebulan mereka tidak dapat kawasan baru, itu masalah mereka kerana mereka yang meminta tempoh sebulan," kata Setiausaha Akhbar MB Kedah, Helmi Khalid yang dihubungi.

Kegiatan penyembelihan babi di sini telah dihentikan mereka sejak 26 Jun lalu.
Hari ini, bangunan itu dirobohkan selepas tempoh sebulan yang diminta telah tamat pada 30 Jun lepas.

Menurut Helmi, satu kawasan baru telah dikenalpasti untuk dijadikan tempat penyembelihan babi ini iaitu di satu kawasan dalam Kampung Cina, Pendang.

"Pejabat MB telah bersetuju dengan tapak baru ini jika mendapat kelulusan khasnya dari Jabatan Veterinar. Surat juga telah dihantar kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Pendang agar permohonan ini diluluskan jika mendapat sokongan dari jabatan-jabatan berkaitan," beritahu Helmi.

from perak with love