Saturday, 22 August 2009

Kezaliman Ke atas Seorang Muslimah !!

Oleh Ustaz Nasrudin Tantawi

1. Dengan segala kerendahan diri dan berat hati , saya tegaskan kenyataan saya di sini demi membela insan lemah yang bergelar muslimah sekalipun terpaksa merempuh dinding kebal keegoan seorang insan yang bergelar lelaki .

2. Kezaliman adalah suatu jenayah dan kesalahan yang besar terutamanya apabila ia dilakukan oleh seorang yang mengaku muslim pula seorang pemimpin .

Justeru pemimpin akan menjadi ikutan ramai , maka peribadinya mesti mulia . Akhlaknya mesti tinggi . Moralnya terpelihara , sikapnya bertanggungjawab , tindakannya adil dan hatinya pula mesti bersih .

الناس على دين ملوكهم

Manusia berada di atas manhaj [ cara hidup ] para pemimpin mereka.

3. Isu yang saya dedahkan baru - baru ini adalah berkait kes penganiayaan dan kezaliman yang dilakukan oleh calon BN di N.11 Permatang Pasir ke atas seorang muslimah yang dikahwininya sebagai isteri kedua beliau , bukanlah bermotifkan politik tetapi melibatkan nafsu buas orang politik yang tidak kenal dosa dan pahala .

4. Isu yang saya timbulkan ini bukanlah bersifat peribadi tetapi melibatkan peribadi seorang pemimpin yang cuba melindungi kejahatan dan kezalimannya disebalik aksi berhemah seorang ahli politik yang ingin memenangi kerusi dalam pilihanraya untuk memimpin rakyat dan masyarakat .

5. Isu ini adalah isu keluarga besar kami . Keluarga muslim pula keluarga yang terlibat dalam perjuangan Islam . Isteri kedua calon BN di N.11 Permatang Pasir [ Puan Rafizah ] adalah adik angkat kepada Tok Guru saya [ Tuan Guru Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man ] . Sementara ayah dan ibunya pula anak angkat kepada ayah Tok Guru saya . Hubungan mereka sangat erat dan rapat seperti sebuah keluarga bertalian darah . Sementara saya adalah anak murid setia kepada Tok Guru malah saya seperti adik kandungnya sendiri. Kami berkeluarga dan hubungan kami melewati hubungan pertalian darah .

6. Sebenarnya sejak lebih setahun yang lalu , Puan Rafizah telah mengadu hal nasib malang yang menimpa dirinya kepada Tuan Guru tetapi teguh beliau merahsiakan suaminya . Sehingga Tuan Guru Dato' Tuan Ibrahim pun tidak mengetahui siapakah suaminya dan Tuan Guru tidak pula mahu mencampuri urusan keluarganya . Sekadar memberi nasihat dan tunjuk ajar agar bersabar dan tenang menghadapi ujian berat yang menimpa dirinya .

7. Sehinggalah beberapa hari yang lalu , Puan Rafizah memberitahu : " ustaz , Rohaizat [ calon BN ] itulah suami saya ! " pastinya Tuan Guru Dato' Tuan Ibrahim terkejut besar dengan pengakuan itu . Saya segera bertemu kedua - dua ibubapa Puan Rafizah bagi mendapat gambaran yang lebih jelas . Ya ! hanya linangan air mata dari sang ibu yang sangat memahami betapa derita yang ditanggung oleh anaknya sejak bertahun yang lalu .

8. Malah setiap kali mendengar rintihan dan keluhan derita dari Puan Rafizah , lebih banyak esak tangis berbanding kata - kata yang cukup menggambarkan derita dan sengsara hati seorang perempuan muslimah yang digantung tidak bertali malah diperlaku tidak ubah seperti perempuan simpanan [ maaf ] meskipun ia adalah seorang isteri yang dikahwini secara sah .

9. Tiada siapa yang dapat memahami jiwa Puan Rafizah selama ini termasuk suaminya yang tidak bertanggungjawab . Batinnya menjerit menyatakan kesengsaraan hidupnya yang pernah dibiarkan tanpa sebarang berita dan khabar , jauh sekali dititip nafkah zahir dan batin selama 7 bulan berturut - turut . [ Menurut pengakuan ibunya , dengan genangan air mata seorang ibu yang lemah tidak berdaya untuk berdepan pula dengan seorang politikus yang gagah meredah medan politiknya ]

10. Dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini , ibunya berkata : anaknya hanya dikunjungi suaminya sebanyak 2 kali dan itupun hanya sekadar beberapa jam , kemudian terus bergegas pergi meninggalkan isteri dalam kesepian mengharapkan kasih seorang suami .

11. Bukanlah salah beristeri dua . Islam tidak melarang muslim beristeri dua . Apa yang saya dedahkan disini bukan isu Rohaizat beristeri dua . Beristeri dua bukan isunya di sini . Tetapi isu besar yang saya bawa ini ialah isu kezaliman dan penginayaan ke atas seorang wanita muslimah yang lemah tidak berdaya oleh seorang lelaki [ bergelar suami ] yang sepatutnya memberikan keadilan , kasih sayang dan haknya sebagai seorang isteri yang sah . Inilah perlakuan yang ditegah dan diharamkan oleh Allah swt.

12. Saya tidak berhasrat mahu meruntuhkan rumahtangganya malah berusaha mahu menyelamatkannya . Apa yang dikehendaki oleh Puan Rafizah ialah supaya suaminya mengakui beliau sebagai isteri yang sah dan kembali berlaku adil serta memberikan haknya sebagai seorang isteri bukan lagi digantung tidak bertali . Datang dan pergi seperti mengunjungi rumah di lorong maksiat . Jangan perlakukan Puan Rafizah sedemikian rupa . Saya membawa suara derita Puan Rafizah .

13. Malangnya sebelum ini , Rohaizat berkali - kali menafikan Puan Rafizah sebagai isterinya . Puan Rafizah berkata : kalau Rohaizat tidak akui dirinya sebagai isteri yang sah , maka selama ini dirinya sebagai apa ? akhirnya deraian air mata yang cukup memilukan hati kami membatasi kata - katanya .

14. Menurut pengakuan Puan Rafizah , betapa beliau telah menanggung derita ini sejak lebih 3 tahun yang lalu . Beliau dipandang serong oleh masyarakat sekitar dan teman - teman rapat yang mengetahui kedudukannya. Selain dari cengkaman perasaan yang terpaksa ditanggung , Puan Rafizah turut berdepan dengan fitnah ke atas dirinya yang dipandang serong oleh masyarakat gara - gara Rohaizat enggan mengakui dirinya sebagai isteri yang sah meskipun Rohaizat mengahwininya dan tidak pula mendokumenkan perkahwinan mereka .

15. Wahai insan yang Islam agamanya ! Wahai Insan yang memiliki Iman ! Wahai insan yang bergelar wanita ! Bukankah seorang perempuan itu dikahwini untuk memupuk kasih sayang , berada di sisi suami [ jika berpoligami - berlaku adil dalam giliran ] , dibelai , dipimpin dan dibimbing dengan penuh sakinah , mawaddah dan rahmah .

16. Wanita juga apabila berumahtangga , ingin sekali menimang cahayamata tetapi malang segala - galanya tidak dimiliki oleh Puan Rafizah . Beliau benar - benar hanya isteri simpanan . Hatinya derita melihat kebahagiaan orang lain disamping suami masing - masing jua bersama anak - anak menceriakan rumahtangga.

17. Dulunya , Puan Rafizah yang pernah bertugas sebagai ketua kerani di pejabat Rohaizat selama 8 tahun mendirikan rumahtangga bersama Rohaizat dengan harapan kebahagiaan dan keharmonian serta kesempurnaan hidup akan dapat dikecapi sebagaimana insan yang lain . Malang panas tidak sampai ke petang . Beliau dianiaya oleh suaminya sendiri yang tidak mahu pula mengakui beliau sebagai isteri yang sah kepada umum sehingga memaksa beliau menjalani kehidupan dengan murung , resah , rasa bersalah , kecewa dan derita .

18. Ke mana pergi pejuang wanita ? kemana perginya pejuang hak asasi ? saya yakin , bukan seorang Rafizah di luar sana . Mungkin ribuan lagi mangsa seperti Puan Rafizah . Mana perginya Sharizat Jalil yang kononnya beliau adalah serikandi membela hak wanita dari menjadi mangsa penderaan lelaki ? Apakah kerana ia isteri calon BN di N. 11 Permatang Pasir maka semuanya membutakan mata ? membiarkan Puan Rafizah menderita ?

19. Mana insan bergelar muslimah ? kalian nak biarkan Puan Rafizah terus derita ? Ya ! sementara kalian tidak merasai deritanya . Mana insan yang mewarisi ketaqwaan Fatimah ? tergamak kalian biarkan Puan Rafizah terus terbelenggu hidupnya semata - mata kerana nafsu dan kepentingan politik kalian ? mana semuanya ? Takut nak bercakap perkara ini ? bimbang mengganggu keputusan pilihanraya ?

20. Saya teringat kisah seorang wanita muslimah yang diinaya lalu berteriak memanggil nama sultan Mu'tasim yang memerintah pada waktu itu . Waa Mu'tasimaaah ! [ wahai Sultan Mu'tasim ... bantulah aku ] . Lalu rintihan derita itu disampaikan kepada sultan Mu'tasim lalu Mu'tasim bangun dari singgahsana lalu berkata : Labbaiki Yaa Ummaaaah ! [ Aku sahut seruanmu wahai Ibu ! ] lalu beliau mengerahkan bala tenteranya untuk membela wanita muslimah yang dianiaya .

21. Apakah hari ini telah tiada Mu'tasim ? maka Puan Rafizah di zalimi dan didera perasaannya . Malang ! sabar sajalah Puan Rafizah . Nasiblah dirimu hidup dizaman ramai manusia pengecut ! Tidak berani berkata benar !

22. Demi Allah ! jangan biarkan penginayaan ini berterusan . langkah pertama saya nasihatkan supaya Rohaizat sebagai orang tahu agama dan tahu hukum hakam agar tidak menzalimi isteri sendiri . Kembalilah kepangkuan isterimu dengan damai dan penuh kasih sayang . Berlaku adillah terhadap kedua - dua isteri kamu . Berikan hak mereka dan berikan kasih sayang kepada mereka . Biarpun mereka bergelar wanita , mereka juga berhak mendapat kasih sayang dan pembelaan khasnya dari orang yang bergelar suami .

23. Saya dedahkan perkara ini dengan izin isterinya yang telah puas menjerit tanpa didengar oleh siapa agar suaminya mengakui dirinya sebagai isteri yang sah dan berikan haknya untuk hidup sebagai isteri sebagaimana isteri - isteri yang lain . Telah banyak usaha dilakukan oleh Puan Rafizah agar dirinya diisytiharkan sebagai seorang isteri yang sah agar ia boleh hidup bahagia dan damai seperti orang lain tetapi gagal .

24. Ertinya masih terbuka luas untuk Rohaizat selamatkan rumahtangganya tetapi dengan syarat Rohaizat runtuhkan tembok keegoannya sebagai lelaki lalu segara kembali kepangkuan isteri dengan penuh insaf . Sempena bulan Ramadhan al Mubarak , Saya doakan rumahtangga kalian bahagian dan harmoni . Saya gembira jika rumahtangga Rohaizat dapat diselamatkan . Buat Puan Rafizah , sekadar itulah usaha dan pendedahn yang tergamak saya lakukan walau hanya menyebut 10% dari kisah penderitaan yang ditanggung olehmu . Maaf saya tidak tergamak hendak menyebut lebih dari itu . Selebihnya Puan Rafizah sendiri mesti ada kekuatan menghadapi situasi ini .

25. Jika Rohaizat masih enggan mengakui Puan Rafizah sebagai isteri yang sah dan masih meninggalkannya kesepian tanpa belaian kasih sayang dan giliran hak secara adil , maka demi Allah ! saya bersumpah dengan nama Allah yang maha suci bahawa Rohaizat tidak layak menjadi pemimpin . Tidak layak memegang amanah rakyat .

Saya cabar Wanita UMNO bangkit
membela wanita teraniaya ini !
Ayuh bangkit Sharizat !

Kezaliman seorang suami ke atas isterinya samalah dosa kezaliman kerajaan mengISAkan [ tahan tanpa bicara ] seorang insan tanpa bukti yang kita tentang ramai - ramai hari tu . Zalim tetap zalim dan ianya mesti ditentang . Apakah kezaliman ke atas wanita perlu disembunyikan dari pengetahuan umum agar dia terus derita sedang dia meronta minta dikasihani ?

Kenyataan nik aziz yang diputarbelitkan.

Artikel Oleh: dewa

"Letih rasanya jadi orang politik ni. Kenyataan asyik diputarbelit. Keghairahan melampau untuk memfitnah ulamak ini semakin menjadi-jadi. Kenyataan beliau diputarbelitkan satu persatu.

Mari kita lihat satu persatu kenyataan Tok Guru yang diputarbelitkan oleh akhbar barua pengampu:

1. Tok Guru kata: Kalau orang jahat fikir mereka samseng sangat, di akhirat kelak, mereka akan tahu Allah lebih samseng (kuat).

Akhbar kata: Tok Guru kata Allah Samseng! (kalau tok guru kata orang zalim yang ganas perlu ingat bahawa di akhirat kelak, azab Allah lebih ganas, nescaya akhbar barua pengampu ini akan kata Tok Guru kata Allah pengganas)

2. Tok Guru kata: Kita sedia berunding dan bekerjasama dengan kerajaan pusat. Hubungan kerajaan negeri dan kerajaan pusat boleh diperbaiki.

Akhbar kata: Oh. Tok Guru setuju kerajaan perpaduan

3. Tok Guru kata: Nasihat saya tak mesti didengar

Akhbar tulis tajuk besar-besar : 'NASIHAT SAYA MESTI DIDENGAR'

4. Tok Guru kata: Islam stail **** tak membawa ke syurga kerana menentang perundangan Islam.

Akhbar kata: Tok Guru dah menghina. Mempolitikkan agama.

5. Tok Guru kata: Saya tak pelik DAP hina Islam kerana mereka kafir tapi saya pelik orang Islam hina Islam. Kita akan tarbiyah dan nasihat DAP.

Akhbar kata: Tok Guru benarkan DAP hina Islam.

Umno Bunuh Umno

Artikel Oleh: uhud

Assalamualaikum Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Terlalu mudah untuk menumbangkan Umno, kini Umno berbunuhan sesama Sendiri tanpa perlu sebarang strategii, lebih menarik Presiden Umno yang juga Perdana Menteri hanya selamba senang hati tidak peduli pada nasib anak buah ahli Umno yang terpaksa “berjuang menegakan Kesalahan”,


PM dan isteri selamat pulang daripada bercuti

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0821&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_05.htm

Presiden Umno yang juga Perdana menteri bukan saja boleh bercuti “makan angin” ketika Rakyat Malaysia berhadapan dengan Ancaman Wabak Selsema Babi H1N1 malah Penyokong Umno juga di biarkan Presiden Umno/Perdana Menteri bersusah payah di Pilihanraya Kecil Permatang Pasir Menipu dan Membohong bagi Pihaknya dan Umno

Pilihanraya Kecil Permatang Pasir yang berlangsung menyaksikan Umno Hilang Punca apabila secara sendiri Umno menggunakan Taktik Membunuh Diri apabila Mengambil Calon yang Pecah Amanah manakala Perdana Menteri 1Malaysia pula mengambil jalan mudah dengan Bercuti ke luar Negara ketika Petugas Pilihanraya Umno PRK P.Pasir bertungkus lumus putar belit untuk meraih undi Calon Pecah Amanah Penipu Umno

Terlalu Gila Kuasa dengan Niat Merompak Harta Negara dan Rakyat menyebabkan Umno mengambil langkah Membunuh Kaum Umno sendiri, Ini di buktikan Umno ketandusan Calon untuk bertanding di dalam Pilihanraya sehinggakan di Penanti Umno tak Bertanding manakala di Permatang Pasir Umno mengambil Calon Pecah Amanah wang Pekebun Kecil Getah MELAYU !!!

Lebih menyeronokkan apabila PM 1Malaysia yang juga Presiden Umno masih mampu Berseronok di luar Negara, Tidak Peduli dengan Nasib Rakyat baik Petugas Pilihanraya Umno yang bertungkus lumus dan lebih penting Nasib Rakyat Malaysia yang semakin banyak MATI akibat Wabak H1N1 sedangkan PM 1Malaysia tidak berbuat apa-apa untuk mengekang Gejala wabak H1N1 yang berbahaya ini

Mungkin Petugas Pilihanraya Umno mendapat Imbuhan wang ringgit tetapi tidaklah banyak jika di bandingkan dengan Kroni-kroni PM yang mengaut Jutaan Ringgit tanpa perlu bersusah payah “Berjuang” atau “kerja” untuk Umno

Contohnya Kroni seperti Razak Baginda mendapat RM 530 juta Komisyen Kapal Selam yang tak boleh di gunakan untuk Kegunaan Awam manakala Helikopter Nuri masih tak berganti, sedangkan Helikopter boleh di gunakan semua dari Tentera hingga Orang Awam terutama dalam misi Menyelamat Mangsa banjir dan jika Kapalselam kemalangan sekalipun Anakkapal Kapal Selam juga boleh di selamatkan menggunakan Helikopter

Bencana banjir besar yang melanda Negeri Johor tidaklama dahulu menyaksikan bagaimana Rakyat yang terperangkap didalam banjir amat memerlukan bantuan dari Pasukan Helikopter, malangnya Helikopter Tentera Nuri terlalu Uzur untuk di gunakan hinggakan TPM Tan Sri Muhyidin Yassin juga baru-baru nyaris Nahas ketika di Sabah

Kecuaian dan Kelembapan Pemimpin Umno Bn seperti ini hanya akan menyebabkan Rakyat Menderita Kesusahan menanggung beban kehidupan sedangkan Pemimpin Negara dan Kroni begitu Rakus Mengaut keuntungan dengan Menyusahkan Rakyat termasuklah Ahli Umno sendiri,

Ketika Kroni Presiden Umno/Perdana Menteri senang hati dengan imbuhan Jutaan Ringgit daripada Komisyen projek mega dan Kecuaian Kroni di Maybank yang menyebabkan Kerugian ratusan juta Ringgit dalam urusniaga membeli Bank Indonesia, Malangnya yang Menanggung Akibat kebodohan atau kecuaian Pemimpin dan Kroni mereka ialah Kakitangan Maybank dan Pelanggan

Begitu juga dengan Projek Mega PLKN yang menggunakan wang peruntukan untuk Angkatan Tentera yang kaut untung ialah Kroni Presiden Umno bukannya Anggota Tentera malah Anggota Tentera menanggung akibat pula di atas kejahatan Kroni Umno merompak hasil Penat Lelah Anggota Tentera!!!

Paling malang ialah Ahli dan Penyokong Umno yang terpaksa “menegakkan benang basah” mempertahankan kejahatan Pemimpin Umno sedangkan mereka hanya mendapat Hampas Tebu sahaja kerana manis Air Tebu telah di telan oleh Kroni Pemimpin Umno tanpa perlu bersusah payah Perjuangkan Umno

Cukuplah selama ini Umno Menipu Rakyat Malaysia terutama Umat Islam dan Kaum Melayu, Rakyat semakin sedar Keburukkan yang dilakukan Pemimpin Umno, Kekayaan hanya di kaut oleh Kroni Pemimpin Umno Penyokong dan Ahli Umno hanya mampu gigit jari sahaja,

Mungkin waktu ini ketika Rakyat Menderita Perdana Menteri Malaysia/presiden Umno masih mampu keluar Bercuti, Di masa hadapan mungkin Perdana Menteri Malaysia akan Berpejabat di Luar Negeri Mentadbir Negara dan Rakyat terutama Rakyat Parlimennya Melalui Internet !!!! Sama seperti MP Rompin JJ yang menjadi Duta Amerika !!!

Jika Ahli Parlimen pun “mentadbir” melalui internet maka septutnya Mengundi Pilihanraya pun diadakan melalui internet sahaja

1Malaysia …

Rakyat makin Berkurangan

Pencapaian (H1N1) Menakutkan

Tak tahu pulak PM cuti ke luar Negeri …. Dengar cerita Rakyat di “nasihatkan” tidak berkunjung ke tempat yang di jangkiti wabak H1N1 ….”Kepimpinan Melalui Teladan” atau “Cakap Tak Serupa Bikin” ???

p/s : Pencacai Umno/Bn perlu contohi Razak Baginda ….. Kaut Komisyen Ratus Juta dengan umpan Altantunya saja…… baru berbaloi nak sokong 1Malaysia … bak kata Lu sendiri pikirlah!!!

MANUSIA TERPANTAS DUNIA-USAIN BOLT 19.19saat 200m!
Andy Lyons/Getty Images

Dah ku duga,manusia terpantas dunia usain bolt sekali lagi berjaya memecahkan rekod dunia kali ini dalam acara 200m dengan kepantasan 19.19 saat di Berlin.Rekod lama yang juga miliknya yang dilakukan di sukan olimpik beijing ialah 19.30saat.Biasanya sesuatu rekod dicipta dengan perbezaan yang kecil 0.1saat sahaja atau lebih sikit,tapi usain bolt telah membuktikan dengan ketinggian 6kaki5inci dia mencipta masa yang mengejutkan sukan olahraga!!usain bolt juga dalam lariannya bagi kedua dua acara 100m dan 200m meninggalkan pesaingnya cukup jauh dan selesa.usain bolt yang menyambut harijadinya yang ke 23 juga mungkin membantu kuartet 4x100meter Jamaica memenangi pingat emas juga dengan rekod baru mengulangi pencapaiannya dibeijing dengan 3 emas!

Sheikh Nakhaie dan Uthman El-Muhammady: Kita perlu ISA !!

Artikel Oleh: dewa

Dua tokoh agama jemputan Berita Harian menjelaskan bahawa proses tahanan tanpa bicara seperti ISA adalah selaras dengan ajaran Islam dan perlu khususnya di Malaysia kerana kalau tiada ISA, 'bagaimana polis hendak menangkap penjenayah di waktu malam kerana esoknya baru mahkamah buka'. Keratan akhbar dan ulasan mengkritik hujah dangkal ini disertakan:


Tokoh agama anggap ISA masih perlu

Berita Harian , 18 Ogos 2009

KUALA LUMPUR: Berita Harian mengadakan Wacana Ilmu dengan menampilkan dua tokoh agama terkemuka bagi membincangkan konsep Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam kehidupan masyarakat di negara ini, termasuk aspek politik.

Program yang julung kalinya diadakan itu menampilkan Felo Kehormat Institut Pemikiran dan Tamadun Islam Antarabangsa (Istac), Dr Muhammad Uthman El-Muhammady dan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Nakhaie Ahmad.

Muhammad Uthman berkata, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) masih diperlukan di negara ini walaupun ada pihak mahu akta itu dimansuhkan.

"Selagi belum ada akta lain yang boleh menggantikan ISA, maka akta ini perlu dikekalkan. Bagaimanapun ISA perlu dilakukan semakan semula. Akta ini penting bagi mengawal negara.

"Kita tidak tahu bila ancaman terhadap negara akan berlaku, misalnya jika kita mendapat maklumat di tengah malam ada ancaman terhadap negara, bagaimana kita hendak tangkap individu disyaki, apakah perlu tunggu mahkamah pada keesokan harinya," katanya di sini semalam.

Hadir sama pada majlis itu, Pengarang Kumpulan Berita Harian Sdn Bhd (BHSB), Mior Kamarul Shahid dan Ketua Pengarang Berita, Ahmad Zaini Kamarulzaman.

Muhammad Uthman berkata, persaudaraan masyarakat Islam berbangsa Melayu kini semakin rosak akibat pengaruh politik, sehingga ada pihak yang tidak lagi menghormati institusi Raja di negara ini.

"Persaudaraan Islam Melayu sudah rosak. Ada orang pakai jubah tetapi sanggup meniarap di tengah jalan halang kereta Raja dan ini bertentangan dengan ajaran Islam. "

-------------------------------------------------------------------

PAS diselar hebat kerana sebilangan ahlinya tidak setuju dengan beberapa tindakan raja yang kelihatan bercanggah dengan kehendak rakyat dan demokrasi. Lucunya, tindakan UMNO menghadkan dan menghilangkan imuniti raja-raja dan membawa sepanduk yang memanggil Sutan sebagai Binatang tidak pula diselar.

Kejahilan tokoh agama ini dalam sistem perundangan menyedihkan. Kalau ada bukti atau alasan untuk polis percaya bahawa suatu jenayah hendak dilakukan , polis sememangnya ada kuasa dibawah sistem sekarang untuk menangkap suspek tersebut. Menurut undang-undang, polis boleh menahan seseorang selama 24 jam sebelum membawanya ke majistret. Tak perlu ISA.

Keasyikan mengampu kerajaan akan menjejaskan saki baki rasa hormat kepada dua tokoh agama ini. Contohilah Hassan Ali yang tidak segan silu menegur mana-mana pihak yang mempertikai kesyumulan Islam, baik kawan atau lawan. Jangan jadi ulamak penyampu yang dipanggil 'golongan syaitan bisu' oleh Rasullullah. Bila BN buat kezaliman sana sini, membisu!!

Tapi dalam hal ini, PAS dan Pakatan juga tidak menunjukkan kematangan berpolitik yang tinggi. Sewajarnya PAS membuat suatu majlis atau muzakarah agama dengan menjemput tokoh-tokoh agama Islam dari seluruh dunia untuk membincangkan garis panduan yang dibenarkan islam dalam soal penahanan suspek. Barulah hujah PAS menjadi kuat. Buat kertas kerja secara teratur dan bentangkan.. sertakan sekali dalil Quran dan Sunnah serta pendapat ulamak...

Ucapan yang menjadi isu..

"Tiada sebab langsung orang Islam tolak Islam. Islam yang dibawa UMNO ini (adalah) Islam kacukan, Islam plastik, macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu, Islam palsu (iaitu) Islam palsu yang dibawa oleh UMNO. Islam (jenis) ini memang tidak boleh dibawa ke akhirat, tidak boleh dibawa ke Syurga hanya boleh dibawa sehingga ke pintu kubur. Bertengkar atas muka (bumi) tak habis-habis. Dengan Melayu sendiri (pun) dia bertengkar." -nik aziz.