Sunday, 28 June 2009

Azab Terhadap Orang Yang Menyembunyikan Ilmunya

"Manusia merupakan makhluk Allah yang dianugerahkan akal fikiran yang mampu membentuk dan membangunkan sesebuah tamadun. Dengan ilmu pengetahuan yang begitu luas di muka bumi ini, manusia mampu merekacipta serta bersaing sesama mereka untuk mewujudkan teknologi yang pelbagai yang diadaptasikan dari sumber semulajadi yang Allah jadikan untuk kegunaan manusia serta makhluk lain di dunia ini.

Setiap kejayaan yang dikecapi oleh manusia pada hari ini perlulah disyukuri dan sentiasa menunaikan ibadah kepada Allah serta melakukan amar ma’ruf nahi munkar.

Perlu kita ketahui serta memahami bahawa segala ilmu yang ada di mukabumi ini adalah milik Allah S.W.T dan Al-Quran merupakan ibu segala ilmu yang mencakupi segala ilmu yang wujud di alam ini tidak kira samada ilmu sains, matematik, astronomi dan sebagainya bersangkut-paut dengan Al-Quran apatah lagi ilmu agama yang begitu luas manfaatnya. Namun berapa ramai yang menggunakan ilmu yang dimiliki ke jalan yang diredhai Allah walaupum mereka sedar hasil kajian dari ilmu yang dimiliki mereka semuanya boleh membantu mereka di jalan dakwah kerana mereka sedar setiap ilmu serta kajian yang mereka dapati semuanya membawa kepada penemuan kebesaran Allah S.W.T

Seseorang itu apabila bergelar seorang profesionalisme akan menemui pelbagai kebesaran Allah melalui hasil kajian mereka seperti kejadian manusia, kejadian alam semesta dan sebagainya apabila merujuk Al-Quran kerana Al-Quran telah menceritakan segala penciptaan-Nya di alam semesta ini. Seseorang yang berkelulusan dalam bidang pengajian agama pula akan merasa lebih yakin serta mempunyai keimanan yang tinggi setelah mempelajari pelbagai selok-belok agama. Namun sebahagian dari mereka tidak kira golongan profesionalisme atau golongan berkelulusan agama apabila mendapat sedikit nikmat serta habuan dunia akan mula melupai tugas mereka sebagai khalifah di mukabumi ini dalam mengajak manusia ke jalan kebenaran.

Cuba kita renungkan berapa ramai orang yang mempunyai ilmu takut untuk menyuarakan pendapat serta menyatakan sesuatu kebenaran walaupun mereka mengetahui akan kebenarannya. Mereka seolah-olah takut kehilangan pangkat serta harta yang sedikit sehingga berusaha untuk mengelak dari menyatakan kebenaran. Cuba kita lihat berapa ramai orang yang berilmu segan-silu untuk memberikan sumbangan serta khidmat kepada masyarakat di sekeliling mereka yang memerlukan bimbingan mereka. Kemanakah mereka menghilang apabila mereka diperlukan disisi agama pada setiap masa. Adakah tugas mereka hanya sekadar mencari mata pencarian untuk memenuhi kenikmatan dunia yang sedikit. Mereka ini mementingkan kehidupan mereka sahaja apabila setiap hari pergi bekerja kemudian pulang ke rumah untuk berehat tanpa menghiraukan keadaan masyarakat di sekeliling mereka. Mereka yang bersifat suka menyembunyikan ilmu serta kebenaran ini telah dijanjikan oleh Allah akan beroleh azab yang pedih di akhirat kelak. Hal ini bertepatan dengan firman Allah S.W.T dalam surah Al-Baqarah yang bermaksud:


174. Sesungguhnya orang-orang Yang menyembunyikan (meminda atau mengubah) apa-apa keterangan Kitab suci Yang telah diturunkan oleh Allah, dan membeli dengannya keuntungan dunia Yang sedikit faedahnya, mereka itu tidak mengisi Dalam perut mereka selain dari api neraka, dan Allah tidak akan berkata-kata kepada mereka pada hari kiamat, dan ia tidak membersihkan mereka (dari dosa), dan mereka pula akan beroleh azab seksa Yang tidak terperi sakitnya.


http://mtaq07.blogspot.com/"

TABLIGH DI PERANCIS

Berita ini semoga memberi sedikit gambaran teantang perkembangan
usaha dakwah dan tabligh. Usaha tersebut telah dimulakan oleh seorang pelajar dari Aligarh University 30 tahun dahulu. Namanya Saniullah. Sekarang bergelar professor. Beliau pergi membawa pesan Rasulullah saw " sampaikanlah dariku walaupun satu ayat". Dai' yang dirahmati Allah
ini telah menghidupkan usaha sehinggalah Jemaaah dari Perancis mula dihantar keluar Perancis.

Sekarang ni ada jemaah Perancis, Belgium dan Yaman di Kuala Lumpur.
Adalah menjadi kebiasaan Jemaah luar diminta memberi laporan perkembangan usaha di negera masing2 buat motivasi kepada kita.

Jemaah Perancis telah diminta diminta untuk memberi sedikit laporan tentang usaha tabligh usaha di Perancis, berikut adalah laporan yang diterima:

* Usaha bermula pada akhir tahun 70an. Hanya ada 1 masjid di Paris. Itupun untuk tujuan pelancongan.

* Setelah usaha dibuat, sekarang ada 800 masjid di Paris dan 6000 masjid di seluruh Perancis. 1 juta orang kulit putih Perancis masuk Islam.

* Elders putuskan bahawa setiap jemaah 3 hari yang keluar di Perancis perlu ada orang baru.

* Jemaah2 dari Perancis sudah mula dihantar ke seluruh dunia. Beberapa tahun lepas, satu jemaah di hantar ke Argentina. Selama 3 bulan lebih mereka buat usaha hanya di satu masjid. Bukan setakat usaha dari rumah ke rumah tetapi dari orang ke orang sehingga mereka jumpa setiap individu di kawasan itu.

* Usaha masturat (suami isteri) juga bergerak maju di Perancis.

* Pemain bolasepak Perancis, Anelka juga telah memeluk Islam dan telah keluar di jalan Allah. Subhanallah!

Semoga usaha kita SEMUA dimakbuli Allah.
Ingat tuan2..kita usaha bukan untuk MASHYUR tetapi MAKBUL.
Macam Haji juga bukan Haji Mabur tapi Haji MAKBUL.

tranungkite

Apakah kewajaran Jean Todt dilantik Duta Tourism Malaysia?

Menurut Menteri Pelancongan Dato' Seri Ng Yen Yen, bekas Ketua Pasukan Formula 1 Ferrari Scunderia telah diperuntukkan sebanyak RM1 juta sebagai ganjaran untuk menjadi Duta Tourism Malaysia.

Ng Yen Yen mengakui wujudnya peruntukan sedemikian sebagai respons kepada soalan Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali di Dewan Rakyat pada Rabu 24 Jun lalu.

Azmin yang turut mengejutkan Ahli Parlimen BN sendiri mempertikaikan apakah kewajaran wang sebanyak RM593,400 dibayar kepada Dato' Seri Jean Todt dan RM388,000 lagi untuk perbelanjaannya bercuti di Malaysia.

Bercakap kepada pemberita, Ng Yen Yen berkata, "Wang sebanyak RM1 juta tak boleh buat apa-apa hari ini." ("One million in Europe gets you nothing nowadays.")(sebagaimana yang dipetik dari sebuah akhbar Internet).

Akhbar Utusan Malaysia bagaimanapun mengendurkan atau downplay kenyataan Ng Yen Yen dengan melaporkan, "Apabila kita mahu promosikan negara di Eropah, sebenarnya RM1 juta itu kecil nilainya."

Dan menurut Ng Yen Yen lagi, "Berdasarkan pada pengaruh dan namanya yang besar serta dikenali ramai, Malaysia amat memerlukannya."

Tidaklah diketahui dengan jelas mengapa, bagaimana dan atas kriteria apakah Jean Todt dipilih untuk diberikan peranan Duta Tourism Malaysia.

Turut menjadi persoalan umum apakah kerana menyertai Program Malaysia Rumah Keduaku anjuran Kementerian Pelancongan maka Jean Todt telah dikira sebagai amat patut diberikan bintang penghormatan bergelar Dato' Seri tatkala Datuk Idris Jusoh menjadi Menteri Besar Terengganu dulu.

Namun apapun Todt telah menyertai pelakon Bollywood Dato' Shah Rukh Khan yang turut menerima gelaran Datuk kerana masing-masing dianggap oleh Menteri Besar/Ketua Menteri sebagai telah menyumbangkan jasa amat besar dan tidak ternilai kepada negeri masing-masing dan juga negara.

Sebagaimana yang dicadangkan menerusi kenyataan Ng Yen Yen sudah tentu Jean Todt cukup dikenali dan mengenali ramai orang di Eropah. Todt sudah tentu mengenali Max Mosley, Presiden FIA, badan yang menganjurkan acara Formula 1.

Selain daripada itu Todt tentu juga mengenali Bernie Ecclestone, Ron Dennis, Flavio Briatore dan hampir semua yang terlibat dalam kejohanan Formula 1 terutama di era Michael Schumacher memandu untuk pasukan Ferrari.

Dalam lain perkataan setiap orang yang dikenali oleh Jean Todt di Eropah dan yang sanggup atau mahu datang ke Malaysia atas apa jua sebab telahpun mengunjungi Malaysia sejak tahun 1999 apabila Litar Sepang julung-julung kalinya dijadikan satu daripada venue sirkit kejohanan lumba kereta berkenaan.

Kedatangan mereka ke Malaysia sama ada untuk menyaksikan perlumbaan di Sepang mahupun sebagai anggota pasukan yang menyertai perlumbaan sudah tentu tidak ada kena mengena dengan sebarang usaha dari Jean Todt.

Jadi apakah kewajaran menjadikan beliau sebagai Duta Tourism Malaysia sekiranya hampir kesemua mereka dalam dunia Formula 1 termasuk peminat telah melawat Malaysia dan akan terus berbuat demikian selagi Litar Formula 1 Sepang terus diberikan kebenaran penganjuran.

Jean Todt mungkin merupakan seorang tokoh penting dalam pentadbiran kejohanan Formula 1 tetapi beliau bukanlan seorang seleberiti. Kecuali segelintir kenalan rapat, tidak ada sesiapa pun yang akan mengambil tahu di negara manakah beliau memilih untuk menjadikan rumah keduanya.

Lainlah kalau Michael Schumacher yang sentiasa diburu oleh peminat ke mana-mana sahaja bekas pemandu pasukan Ferrari itu berada. Andai kata Schumacher dijadikan Duta Tourism Malaysia dan dia juga menyertai program Malaysia Rumah Keduaku, maka sudah tentu ramai yang akan melawat ke Malaysia untuk menemui lagenda hidup lumba kereta itu.

Sekiranya pengaruh dan nama besar menjadi ukuran bagi menentukan kriteria pemilihan Duta Tourism Malaysia sebagaimana yang dijelaskan oleh Ng Yen Yen, maka mengapa tidak tawarkan sahaja jawatan tersebut kepada David Beckham.

Beckham bukan sahaja mengenali Alex Fergusson, Michel Platini, malah Pele, tokoh sukan yang jauh lebih dikenali dari sekadar Jean Todt secara peribadi tetapi mengenali hampir kesemua pemain bola sepak terkemuka dari hampir semua kelab di Eropah. Dan sebagaimana yang umum sedia maklum jumlah peminat dan penonton bola sepak di seluruh dunia mengatasi jumlah peminat dan penonton Formula 1 (termasuk tontonan TV secara langsung).

Bukan itu sahaja, Beckham mungkin dapat menarik pelancong dari Pantai Barat Amerika Syarikat kerana pernah bermain dalam pasukan bola sepak Los Angeles Galaxy. Selain paling banyak digoogle untuk topik sukan pada tahun 2003 dan 2004 dan beristerikan seorang seleberiti, kerja menjadi duta ini bukannya asing buat beliau yang telah berpengalaman menjadi Duta Muhibah UNICEF.

Namun, di sebalik semua itu, apakah Pelancongan Malaysia memerlukan seorang duta untuk menarik pelancong Eropah berkunjung ke negara ini?

Tanpa memperdulikan sangat hakikat jutaan rakyat Singapura yang datang ke Johor Bahru sepanjang tahun untuk membeli sayur dan ikan di pasar malam atau wanita muda dari China dan beberapa buah negara lain yang datang ke Malaysia untuk melancong sambil 'berniaga', jumlah pelancong asing yang datang ke Malaysia pada tahun 2006 bertambah sebanyak lebih dari tiga kali ganda berbanding tahun 1998.

Menurut Tourism Malaysia Corporate Website, jumlah pelancong (atau mereka yang masuk ke negara ini menerusi checkpoint imigresen Malaysia) pada tahun 2006 adalah seramai 17.45 juta berbanding 5.5 juta pada tahun 1998 dengan perolehan RM36.3 juta berbanding RM8.6 juta bagi tahun masing-masing.

Maknanya lama sebelum Ng Yen Yen dilantik menjadi Menteri Pelancongan, sudah ada usaha gigih oleh Kementerian berkenaan untuk mempertingkatkan industri ini tanpa perlu bantuan sebarang duta pelancong dalam bentuk seseorang seperti Jean Todt.

Oleh itu, mengapakah baru kini seorang duta pelancongan diperlukan? Dan mengapa pula Jean Todt yang tidak memenuhi kriteria sebagai seorang seleberiti dipilih untuk mengisi jawatan tersebut?

Apakah ia disebabkan perhubungannya dengan aktres Hollywood Malaysia Datuk Michelle Yeoh? Tentu ramai masih ingat era Dato' Seri Abdullah memerintah Malaysia di mana John Todt dan Michelle Yeoh sentiasa mencuri perhatian media.

Turut hadir ketika itu adalah Idris Jusoh selaku MB Terengganu dan Patrick Lim aka Patrick Badawi.

Mungkin di sinilah segala idea Duta Tourism ini telah bercambah.


Shirzad Lifeboat

harakahdaily

Umno mahu guna tentera menangi p'raya Manek Urai

KUALA LUMPUR, 27 Jun (Hrkh) - Tindakan Umno yang mahu menggunakan tentera untuk memenangi pilihan raya kecil Manek Urai disifatkan bacul oleh Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.
Beliau menuntut Umno supaya tidak bersikap bacul dengan menyalahgunakan sumber-sumber ketenteraan dalam pilihanraya.

Untuk mengalahkan calon PAS di Manek Urai, Umno akan membawa masuk Angkatan Tentera Darat untuk meraih undi daripada penduduk, kata Mahfuz.

Ketika mendedahkan perkara itu dalam Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Pokok Sena itu mengemukakan pertanyaan kepada Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Dr Awang Adek Hussin yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan mengenai perkara itu.

Bagaimanapun, Awang Adek membisu. Malah, kesemua menteri dan wakil-wakil rakyat Barisan Nasional diam ketika Mahfuz mengemukakan pertanyaan mengenai dokumen Kementerian Pertahaanan itu.

Tidak puas hati dengan sikap membisu para pemimpin Umno terhadap apa yang dibangkitkannya itu, beliau kemudiannya mengadakan sidang akhbar mendedahkan perkara itu (video sidang akhbar di sini).

Operasi meraih undi untuk Barisan Nasional menetapkan misi khas kepada anggota tentera melalui perlaksanaan beberapa projek kebajikan di kubu kuat PAS di DUN Manek Urai untuk menyakinkan pengundi memberi sokongan kepada calon Barisan Nasional, kata beliau.

Beliau memberikan bukti dalam bentuk salinan dokumen Kementerian Pertahanan yang memberi arahan khusus tentang perlaksanan projek itu.

"Bersama saya surat dari staf perisikan di Kementah kepada Panglima Angkatan Tentera, yang mengarahkan satu projek awam mesti dibuat di bawah Angkatan Tentera Darat di kawasan-kawasan peti undi kelabu dan hitam di mana Barisan Nasional (diharapkan) mampu memperkukuh tahap sokongan berdasarkan kepada keputusan Pilihan Raya Umum ke-12," kata Mahfuz.

Beliau berkata walaupun angkatan tentera melaksanakan projek-projek itu seolah-olah untuk membantu rakyat, dokumen berkenaan jelas menunjukkan tentera turut "diseret ke dalam kempen politik bagi menjayakan kemenangan Barisan Nasional".

"Ini ayat cukup jelas hasil dari Bahagian Risik dan dipersetujui oleh Pejabat Timbalan Menteri Pertahanan yang telah pun mengeluarkan arahan melaksanakan projek Jiwa Murni," tambah Mahfuz

Mahfuz berkata Projek Jiwa Murni dilancarkan bagi memberi kemenangan kepada Barisan Nasional pada pilihanraya kecil Manek Urai pada 14 Julai nanti.

Menurut beliau, antara kawasan yang disasarkan di bawah projek itu adalah Lata Rek, Laloh, Sungai Perial, Sungai Sok, Temalir, Chuchoh Puteri, Manek Urai Lama dan Manek Urai Baru.

"Ini semua berkaitan dengan kajian kekuatan dan kelemahan Barisan Nasional yang dibantu oleh Bahagian Perisikan Tentera," kata Mahfuz.

Menurut beliau, mengheret angkatan tentera untuk menjayakan kemenangan Barisan Nasional adalah di luar dari bidang tugas tentera.

"Saya bukan menghalang mereka buat projek membantu masyarakat.

"Di sini jelas menyatakan arahan supaya projek itu tidak dibuat dekat dengan penamaan calon nanti akan dilihat mengatakan pihak tentera terlibat secara langsung," kata Mahfuz.

Arahan itu, katanya, jelas merupakan satu taktik untuk mengabui mata rakyat dan Pakatan Rakyat.

"Hakikatnya ialah ini adalah projek pilihanraya," kata Mahfuz.

Abdul Aziz Mustafa

harakahdaily

Umno mahu guna tentera menangi p'raya Manek Urai

KUALA LUMPUR, 27 Jun (Hrkh) - Tindakan Umno yang mahu menggunakan tentera untuk memenangi pilihan raya kecil Manek Urai disifatkan bacul oleh Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.
Beliau menuntut Umno supaya tidak bersikap bacul dengan menyalahgunakan sumber-sumber ketenteraan dalam pilihanraya.

Untuk mengalahkan calon PAS di Manek Urai, Umno akan membawa masuk Angkatan Tentera Darat untuk meraih undi daripada penduduk, kata Mahfuz.

Ketika mendedahkan perkara itu dalam Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Pokok Sena itu mengemukakan pertanyaan kepada Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Dr Awang Adek Hussin yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan mengenai perkara itu.

Bagaimanapun, Awang Adek membisu. Malah, kesemua menteri dan wakil-wakil rakyat Barisan Nasional diam ketika Mahfuz mengemukakan pertanyaan mengenai dokumen Kementerian Pertahaanan itu.

Tidak puas hati dengan sikap membisu para pemimpin Umno terhadap apa yang dibangkitkannya itu, beliau kemudiannya mengadakan sidang akhbar mendedahkan perkara itu (video sidang akhbar di sini).

Operasi meraih undi untuk Barisan Nasional menetapkan misi khas kepada anggota tentera melalui perlaksanaan beberapa projek kebajikan di kubu kuat PAS di DUN Manek Urai untuk menyakinkan pengundi memberi sokongan kepada calon Barisan Nasional, kata beliau.

Beliau memberikan bukti dalam bentuk salinan dokumen Kementerian Pertahanan yang memberi arahan khusus tentang perlaksanan projek itu.

"Bersama saya surat dari staf perisikan di Kementah kepada Panglima Angkatan Tentera, yang mengarahkan satu projek awam mesti dibuat di bawah Angkatan Tentera Darat di kawasan-kawasan peti undi kelabu dan hitam di mana Barisan Nasional (diharapkan) mampu memperkukuh tahap sokongan berdasarkan kepada keputusan Pilihan Raya Umum ke-12," kata Mahfuz.

Beliau berkata walaupun angkatan tentera melaksanakan projek-projek itu seolah-olah untuk membantu rakyat, dokumen berkenaan jelas menunjukkan tentera turut "diseret ke dalam kempen politik bagi menjayakan kemenangan Barisan Nasional".

"Ini ayat cukup jelas hasil dari Bahagian Risik dan dipersetujui oleh Pejabat Timbalan Menteri Pertahanan yang telah pun mengeluarkan arahan melaksanakan projek Jiwa Murni," tambah Mahfuz

Mahfuz berkata Projek Jiwa Murni dilancarkan bagi memberi kemenangan kepada Barisan Nasional pada pilihanraya kecil Manek Urai pada 14 Julai nanti.

Menurut beliau, antara kawasan yang disasarkan di bawah projek itu adalah Lata Rek, Laloh, Sungai Perial, Sungai Sok, Temalir, Chuchoh Puteri, Manek Urai Lama dan Manek Urai Baru.

"Ini semua berkaitan dengan kajian kekuatan dan kelemahan Barisan Nasional yang dibantu oleh Bahagian Perisikan Tentera," kata Mahfuz.

Menurut beliau, mengheret angkatan tentera untuk menjayakan kemenangan Barisan Nasional adalah di luar dari bidang tugas tentera.

"Saya bukan menghalang mereka buat projek membantu masyarakat.

"Di sini jelas menyatakan arahan supaya projek itu tidak dibuat dekat dengan penamaan calon nanti akan dilihat mengatakan pihak tentera terlibat secara langsung," kata Mahfuz.

Arahan itu, katanya, jelas merupakan satu taktik untuk mengabui mata rakyat dan Pakatan Rakyat.

"Hakikatnya ialah ini adalah projek pilihanraya," kata Mahfuz.

Abdul Aziz Mustafa

harakahdaily

'Kenapa Umno tolak Islam' - Nik Aziz ajak Najib berdebat

KOTA BHARU, 27 Jun (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan beliau bertekad untuk berdepan secara terbuka dengan Presiden Umno, DatO' Seri Najib Razak dalam masa terdekat menerusi 'mujadalah' (debat).

Beliau berkata, untuk tujuan itu draf surat rasmi telah pun disiapkan dan akan dikirimkan dengan kadar segera kepada Najib yang juga Perdana Menteri Malaysia itu.

"Hari ini saya nak beritahu bahawa saya sudah siapkan draf surat khusus untuk Presiden Umno.

"Saya nak minta Presiden Umno berdepan dengan saya bulat-bulat, secara terbuka, tidak secara sulit kerana perkara ini telah terbuka secara umum sejak 1951, tak habis-habis.

"Saya mahu penjelasan kerana apa Umno tolak Islam dan kerana apa Umno lawan PAS sedangkan PAS ini guna Islam (dalam dasar parti, perjuangan dan pemerintahannya).

"Saya nak tahu, tak kena di mana (ajaran) Islam menyebabkan Umno menolak Islam, sebaliknya guna (mengambil sistem) sekular dan kebangsaan," jelasnya pada sidang media selepas mengimamkan Solat Dhuha sempena Sambutan Bulan Sembahyang Peringkat Negeri Kelantan di pekarangan Masjid Al-Baraah, Pasar Besar Siti Khadijah di sini pagi tadi.

"Saya berhasrat benar-benar ingin tahu kenapa Umno yang sudah Islam 500 tahun, Melayu pun sudah Islam 500 tahun, menolak Islam, sedangkan Islam menyebut, 'rahmatan lil-'aalamin', rahmat bagi seluruh dunia, bukan laknatan,"katanya.

Tambahnya,Islam kini dianggap semacam satu 'laknat', (dan membawa kepada) pecah belah, dan (sekiranya) melaksanakan Islam itu tidak maju dan membawa kemunduran.

"Tuduhan seperti itu tidak akan selesai melalui suratkhabar, bahkan mesti berdepan dengan saya sebagai seorang pemimpin Islam di sini, dan dengan Presiden Umno sebagai pemimpin sekular, (secara) berdepan-depan.

"Ini (program dilakukan seperti ini) cara Nabi-nabi di mana Nabi Ibrahim berdepan dengan Namrud, Nabi Musa berdepan dengan Firaun dan Nabi Muhammad berdepan dengan Abu Jahal.

"Mengenai cara demokrasi, Amerika pun telah mengadakan debat terbuka di kalangan calon-calon Presidennya termasuk (yang dihadapi) Obama sendiri berdepan dengan calon Presiden Amerika dari parti lawannya, dan cara itu kini digunakan negara jiran, Indonesia.

"Pengamal demokrasi melakukan demikian oleh kerana negara ini disebut bukan (mengamalkan cara) Komunis.

"Cara mujadalah ini bukan pandai-pandai saya. Ini kerja Nabi, (oleh kerana perkara ini) ada Hadisnya dan ada Sirahnya.

"Oleh itu tidak ada sebab tidak mahu bermujadalah dalam satu saja isu iaitu 'Kerana Apa Umno Menolak Islam'.

"Saya nak tahu itu saja. Biar rakyat pun faham, biar masyarakat jelas oleh kerana (ketika berada) di akhirat kelak, tak selesai dengan mahkamah (dunia).

"Takkanlah dalam kubur nanti, saya nak kata; 'Ini keputusan Mahkamah Malaysia'.

"Apabila masuk kubur, (berdepan dengan) kerajaan lain, kerajaan Tuhan betul-betul. Tidak ada langsung sama ada Kerajaan Kelantan atau Kerajaan Kuala Lumpur, bahkan yang ada Kerajaan Allah SWT dan pada masa itu tidak laku keputusan yang dibuat dan bercanggah dengan Islam," tegasnya.

Muhammad Yusri Amin

harakahdaily

Royalti Minyak: Umno-BN tipu rakyat Kelantan!

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Hrkh) - Pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) terus berbohong dalam kempen pilihan raya kecil DUN Manek Urai dengan mengatakan tidak wujud minyak dan gas serta industrinya di negeri Kelantan.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mendedahkan beliau sendiri telah pergi ke pelantar cari gali minyak dan gas di perairan Kelantan sebaik sahaja mendapat berita tentang wujudnya 'emas hitam' itu di negeri tersebut, sedikit masa dahulu.

"Kebetulan saya duduk tepi pantai, bersama orang ke laut (nelayan) (saya telah pergi) melawat pelantar minyak, tengok pelantar minyak (dan) pelantar gas di situ.

"Dalam kawasan (perairan) Kelantan, bukan dalam perairan Siam dan perairan antarabangsa,"jelasnya ketika berucap dalam majlis perisytiharan calon pilihan raya kecil DUN Manek Urai, di Kampung manek Urai Lama,kelmarin yang dipetik Buletin Online.

Sehubungan itu, beliau berkata, Petronas wajib membayar royalti minyak sebanyak 5% kepada negeri Kelantan sebagaimana perjanjian di antara syarikat minyak itu dengan kerajaan-kerajaan negeri pada tahun 1975.

Sebelum itu, Pengarah Pilihan raya KeADILan, Saifudin Nasution berkata pengundi Manek Urai mesti menolak Umno-BN sekiranya mereka bertanding dalam pilihan raya kecil DUN tersebut.

Beliau berkata demikian, kerana kerajaan BN bukan sahaja tidak membayar royalty minyak, malah telah berbohong dan menipu rakyat Kelantan dalam Parlimen mengenai kewujudan minyak di Kelantan.

"Kita kemudian mendapati, bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak bercakap benar, dalam bahasa kasar, mereka telah memberikan jawapan bohong dalam Parlimen.

"Hasil kajian kita mendapati dalam buku Jabatan Perangkaan Kerajaan Malaysia yang dikeluarkan pada 2007 mukasurat 187, jadual 5.3 menyebutkan dengan jelas negeri-negri pengeluar minyak di Malaysia,"tegas Saifudin yang juga ahli Parlimen Machang.

Katanya Umno-BN hanya menipu rakyat Manek Urai dengan memasang papan tanda 'Rakyat di Dahulukan, Manek Urai Di utamakan', sedangkan mereka tidak membayar royalti minyak yang telah berjumlah RM 1bilion sejak tahun 2002.

Oleh itu katanya rakyat mesti menolak calon Umno-BN pada pilihan raya kecil Manek Urai pada 14 Julai depan.

"Rakyat didahulukan, Manek Urai diutamakan? Dia boleh pasang papan tanda banyak-banyak (dalam kempen pilihan raya),tetapi bukti ini (telah) menunjukkan bahawa kita (Kelantan) ada minyak, Umno tak bayar royalti minyak.

"Sebab itu kita mesti tolak calon mereka (Umno-BN) pada pilihan raya kecil Manek Urai pada 14 hari bulan nanti,"katanya.


Harakahdaily