Sunday, 26 July 2009

KAHWIN...sukarnya..?

Kiriman bayu

"Assalamualaikum wbrkth

sedia maklum alam perkakwinan adalah salah satu dari sunah Nabi kita. persoalan yang hendak di bawa apakah matlamat perkahwinan itu,adakah ia untuk berjualbeli atau untuk melaksanakan satu perintah agama?. di masa ini satu yang menjadi trend atau ikutan kepada keluarga bakal pengantin adalah harga hantaran yang terlalu tinggi,mungkin tidak menjadi bebanan kepada keluarga yang berada bagaimana keadaan kepada meeka yang kurang bernasib baik?

Perkahwinan adalah untuk mengelakkan seseorang dari tercebur dalam perbuatan maksiat yang tentunya dilaknat disisi Allah,memandangkan di waktu ini ramai anak muda yang kurang dalam pendidikkan agama dan seandainya ada dengan keadaan perkahwinan yang sukar untuk sesetengahnya melaksanakan permintaan keluarga tidak mungkin kejadian yang tidak dingini berlaku,siapa yang hendak di persoalkan dalam bab ini?

sebagai contoh salah seorang sahabat saya di minta hantaran sebanyak rm 15000.00 dengan bersusah payah pihak lelaki mengadakan wang tersebut alhamdulillah dengan segala usha dapatlah peruntukkan yang diperlukan,tapi yang menjadi persolannya iayalah sang suami tidak membenarkan istrinya untuk bertemu dengan ibubapanya,pernah di tanya oleh sang bapa kepada sang suami kenapa tak pernah balik kerumah mertua jawap si suami saya dah beli anak bapak,jadi suka hati sayalah.

dalam hal ini kemungkinan banyak lagi hal hal yang boleh terjadi di sebabkan hantaran yg terlalu tinggi ditelan pahit di buang sayang, saya harap kepada semua keluarga sama ada perempuan atau pun lelaki supaya mementingkan kehidupan anan anak selepas berkahwin jangan di pentingkan majlis yang besar,jika mampu silakan kata orang tua tua ikut hati mati ikut rasa binasa.

marilah kita sama sama renungkan apakah perkahwinan itu di sisi ajaran islam kalau ajaran islam itu untuk kesenangan dunia dan akhirat kenapa perkahwinan itu sukar hendak di laksanakan.

setakat ini ampun dan maaf sekiranya ada yang tersinggung disebabkan tulisan ini.Wassalam. " writes "Assalamualaikum wbrkth

Kes Teoh : Adakah Wujud Satu Lagi Konspirasi ?

Dato' Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Selangor melaporkan siasatan polis berhubung kes kematian Teoh Beng Hock kini tinggal 10 atau 15 peratus untuk dibereskan, dan ia dijangka siap sepenuhnya sebelum inkues bermula minggu depan. Namun yang pelik sehingga kini tidak ada individu pun di tangkap atau mereka disyaki ditahan dalam kes kematian Teoh.

Atau polis sudah mempunyai skrip tersedia menyatakan Teoh terjun sendiri dari Plaza Massalam dan membunuh diri ? Atau pihak polis mempunyai strategi bersama dengan SPRM untuk menutup kes sebenar kematian Teoh ?

Persoalan ini timbul ekoran dakwaan peguam keluarga Teoh, Lim Lip Heng sebagaimana dilaporkan media online menyifatkan pihak polis mahu "melepaskan para pegawai SPRM dari sebarang beban" berikutan kematian mengejut Teoh. MP Segambut itu juga memberitahu, dalam siasatan ke atas tunang dan ahli keluarga Teoh, pihak polis ingin tahu apakah mendiang berada dalam keadaan tertekan menghadapi masalah kewangan sehinggakan beliau boleh membunuh dirinya.

Tetapi keluarga Teoh menafikan semua itu. Keluarga Teoh memberitahu beliau seorang yang ceria, tidak ada masalah di tempat kerja dan tidak ada masalah kewangan. Menurut Lim, pihak polis juga mengemukakan "soalan yang menarik" kepada tunang Teoh, Soh Sher Wei . Soalan tersebut ialah sama ada Teoh menukar kasutnya setiap hari. Ia berikutan pendedahan pegawai penyiasat bahawa kasut Teoh kelihatan terkoyak ketika mayatnya ditemui.

Menurut peguam keluarga Teoh, Eric Tan Pok Shyong mendakwa kebanyakan soalan polis menjurus kepada kemungkinan Teoh tidak terbunuh akibat tindakan pegawai SPRM. Pihak polis banyak bertanya berkenaan karakter Teoh, seperti pernahkah beliau merungut tentang kerjanya sebelum mati dan cuba mengaitkan dengan kerjanya dan kemungkinan beliau membunuh diri akibat tekanan tersebut. Pihak polis juga bertanya adakah Teoh menghisap rokok. Kemungkinan soalan itu dikeluarkan bertujuan untuk mengaitkan kematian Teoh ketika menghisap rokok berhampiran tingkap.

Walaubagaimanapun, keluarga Teoh tetap menolak kemungkinan beliau membunuh diri. Sekiranya dakwaan seumpama ini mahu diwujudkan oleh pihak tertentu yang melakukan siasatan terhadap kes tersebut. Nescaya wujud satu lagi konspirasi terancang untuk menutup kebenaran sepertimana berlaku ke atas kes liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim.


http://addin77.blogspot.com"

Isu Nizar : Media Pro UMNO Cuba Melaga-Lagakan Pimpinan PAS

Dato' Harun Taib iaitu Ketua Dewan Ulama PAS Pusat menafikan kenyataannya ditujukan kepada mana-mana pihak atau peristiwa ketika mengulas mengenai pemasangan lilin. Beliau mendakwa hanya memberikan panduan secara umum berdasarkan hadis Rasulullah SAW.

Harun mengulas laporan sebuah media pro UMNO yang mendakwa beliau mempertikaikan tindakan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin memegang lilin di majlis yang tidak jelas berunsur agama atau tidak bagi memperinghati kematian Teoh Beng Hock di Ipoh.


Dalam kenyataan media tersebut, di laporkan Harun berkata, Nizar tidak sepatutnya hadir di majlis itu kerana ia majlis yang meragukan samada ia upacara agama atau sebaliknya. Ekoran laporan madia pro UMNO itu, pelbagai pihak bingung dan tidak jelas sikap PAS kerana Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Husam Musa menyokong kehadiran Nizar itu. Media berkenaan jelas dilihat cuba melaga-lagakan antara Husam dengan beliau.

Sudah lumrah, media pro UMNO akan mencari isu-isu yang boleh menjadi 'political advantage' kepada puak-puak UMNO. Isu-isu seperti ini akan di mainkan semaksima mungkin bagi mengelirukan masyarakat dan memberi pandangan negatif terhadap PAS dan Pakatan Rakyat. Jesteru itu, kepada semua pimpinan dan ahli PAS agar mencari titik persamaan bagi menyelesaikan isu secara rundingan bagi menjaga nama baik PAS di mata umum.


http://addin77.blogspot.com

Konspirasi SPRM di Perak, Selangor dan P.Pinang

Dipetik dari artikal Mat Saman Kati (MSK)

Tanya lah kepada orang-orang Pakatan Rakyat di Perak..."Siapakah yang menyebabkan kerajaan PR Perak jatuh?". Jawapanya hampir serupa. Hampir seratus peratus akan menyalahkan Jamal dan Osman. Kerana itulah yang dimainkan disetiap ceramah dan perjumpaan.

Orang-orang Pakatan Rakyat sudah lupa bagaimana BPR (Sekarang SPRM) memainkan peranan menjatuhkan Pakatan Rakyat Perak.

Tiga bulan selepas Pakatan Rakyat mengambil alih Perak, Umno masih gagal memujuk Jamal dan Osman…malah beberapa lagi ADUN PKR untuk berpaling tadah. Umno sudah hilang kesabaran dan mula menggunakan khidmat BPR untuk membantu menjatuhkan PR Perak. Dan perancangan pun dimulakan untuk memerangkap Jamal dan Osman, dua orang ADUN PKR yang bermasalah.

Dengan menggunakan Imran sebagai ejen, BPR berjaya memerangkap Jamal dan Osman …dan satu operasi dijalankan. Skrip operasi tersebut disediakan oleh BPR Putrajaya, tanpa pengetahuan Pengarah BPR Perak, Datuk Shamsiah.

Pada hari operasi tersebut dijalankan, Datuk Shamsiah hanya membaca skrip yang disediakan oleh BPR Putrajaya…dan nyata skrip dan apa yang terjadi berlainan sama sekali. Datuk Shamsiah naik marah dan melawan. Akhirnya beliau ditukarkan ke Sarawak.

Tangkapan yang dilakukan terhadap Jamal dan Osman bukan kerana mereka benar-benar bersalah..tetapi hanya untuk digunakan sebagai ugutan terhadap mereka. Sehingga kini, walaupun kerajaan Perak sudah bertukar tangan..namun kes mereka masih lagi tertunggak-tunggak dimahkamah.

Dakwaan yang dilakukan terhadap Jamal dan Osman digunakan sebagai umpan untuk meruntuhkan kerajaan PR Perak. Kalau Jamal dan Osman bersedia untuk menyokong BN, maka dakwaan mereka akan ditarik balik. Ini kerja SPRM!! Komponen ke 17 Barisan Nasional.

Jamal memilih untuk tidak terjatuh dari Tingkat 14 Bangunan SPRM sebaliknya belot dan menyokong BN. Jamal dan Osman terselamat dari maut tetapi kerajaan PR Perak runtuh. Semuanya kerja SPRM.

Setelah berjaya di Perak, SPRM melebarkan aktivitinya ke Pulau Pinang. Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Fairus Khairudin juga bermasaalah. Tak perlu sesiapa pun yang melaporkan kepada SPRM, sebaliknya SPRM begitu ghairah membenteras rasuah dinegeri-negeri Pakatan Rakyat. 500 juta rasuah kapal selam terlalu kecil bagi mereka. 12.5 billion skandal PKFZ juga masih kecil bagi mereka.
Bukti-bukti terhadap Fairus memang jelas. Dan Anwar melakukan ‘pre-emptive strike’ dengan meminta Fairus meletak jawatan. Tetapi bukan itu yang dimahukan oleh SPRM!! SPRM tidak mahu Fairus meletak jawatan sebaliknya mengharapkan Fairus akan menjadi Jamal dan Osman.

SPR melengah-lengahkan keputusan untuk mengadakan pilihanraya kecil. Malah SPR juga cuba mengelak PRK diadakan. Seminggu kemudian, SPRM memutuskan Fairus tidak bersalah. Tidak ada kes terhadap Fairus.

Semasa keputusan SPRM Putrajaya mengumumkan Fairus bersih seperti kain putih, aku berada di Penanti bersama beberapa pemimpin PKR untuk persiapan PRK Penanti. Bila aku tanya…bagaimana kalau Fairus tidak bersalah dan menarik balik surat perletakan jawatannya…mereka senyum. Tak mungkin!! SPRM Pulau Pinang sudah memaklumkan kepada pemimpin PKR Pulau Pinang bahawa Fairus tidak boleh lepas.

Bila aku bagi tau kepada salah seorang pemimpin PKR disitu, tentang laporan Malaysiakini, dia terus menghubungi kawannya di SPRM Penang. SPRM Pulau Penang tak tahu menahu tentang pengumuman tersebut!! Malah kertas siasatan masih berada di Pulau Pinang!! Bagaimana SPRM Putrajaya boleh membuat pengumuman sedangkan kertas siasatan masih belum siap dan masih lagi di Pulau Pinang? Macam tu lah kerja SPRM. Mereka membuat kerja bukan untuk membenteras rasuah tetapi membuat kerja-kerja kotor Umno dan Barisan Nasional.SPRM gagal di Pulau Pinang.

Apabila Najib mengambil alih Umno Selangor, sasaran pertama Najib ialah untuk menggulingkan kerajaan PR Selangor. Dan sekali lagi SPRM dipergunakan. Tak perlu sesiapa yang membuat laporan…SPRM akan bertindak walaupun hanya laporan akhbar.

Tan Sri Khalid menjadi sasaran awal. Kes lembu korban pun boleh dijadikan alasan untuk SPRM membuat siasatan. Dan mereka serius!! Kalau kes Anwar pun boleh dicipta…apatah lagi terhadap Khalid. Pakatan Rakyat Selangor boleh dikatakan kukuh kalau mengikut jumlah kerusi. Ini sukar untuk Najib merampas Selangor tetapi Najib mempunyai seluruh jentera kerajaan untuk dipergunakan.

Siasatan yang dilakukan terhadap EXCO-EXCO Selangor merupakan langkah terdesak kerana Najib sudah hilang sabar. Najib perlu melakukan semua ini sebelum sidang Parlimen penggal depan yang akan bermula September atau Oktober ini.

Keruntuhan kerajaan PR Perak memberikan impak negatif kepada Umno. Rakyat bangun memberontak dan Najib tidak mahu perkara ini berlaku di Selangor. Dia mahukan rampasan kuasa yang akan dilakukan di Selangor akan dilihat seolah-olah mendapat restu rakyat. Sebab itu beliau bersungguh-sungguh mempelopori Kerajaan Perpaduan dengan Pas.

Dan sebahagian daripada pemimpin Pas termakan dengan perancangan Najib ini. Kalaulah perancangan Hj. Hadi dan Ust. Nasha untuk mengadakan UG dengan Umno ini diterima dalam Muktamar Pas yang lalu, Selangor sudah lama jatuh ke tangan Umno.

1 Julai 2009 merupakan tarikh yang dinantikan oleh perampas-perampas kuasa UBN. Tarikh tersebut ialah tarikh Anwar akan dibicarakan. Pendakwa akan memohon supaya jaminan yang diberikan terhadap Anwar ditarik balik dan Anwar akan dihantar ke Sungai Buloh. Untuk mengimbangi impak yang akan berlaku akibat dari peristiwa ini, SPRM juga akan menahan seorang bekas Timbalan Menteri dari BN dan juga…Tan Sri Khalid.

Pakatan Rakyat akan kehilangan ketua, Selangor juga akan kehilangan ketua. Dan pada masa itu, Najib akan bertindak. Apakah yang akan berlaku sekiranya Muktamar Pas bersetuju dengan UG?

Anwar dipenjara Sungai Buloh, Hj. Hadi sudah bersedia dengan UG dan apakah yang boleh dilakukan oleh Kit Siang?

Beberapa ADUN dari PKR dan PAS sudah boleh dibeli dan Selangor akan menjadi model Kerajaan Perpaduan, dimana ia akan di kuasai oleh Umno tetapi Menteri Besar dari Pas. Begitulah mulianya Umno…sanggup menyerahkan kerusi Menteri Besar kepada Pas. Dan ulama-ulama dari Pas akan mengeluarkan nas-nas dan hadis bagi menghalalkan rampasan kuasa itu. Demi bangsa, agama dan negara. Pemimpin-pemimpin PKR dan DAP semuanya korup dan tidak bermoral, maka lebih mulia untuk bersekongkol dengan Umno.

Itu sebabnya mengapa Nik Aziz bermatian mempertahankan Pakatan Rakyat. Malah sanggup ‘menghalau Timbalan Presiden Pas’ sekiranya masih mahu meneruskan usaha Kerajaan Perpaduan.
Mengapa SPRM tidak berminat untuk mencari kesalahan pemimpin Pas? Ataupun adakah kerana memang tidak ada pemimpin Pas yang korup?

Kalau dibandingkan dengan kes lembu dan kereta Tan Sri Khalid, apa yang berlaku di Kedah lagi teruk. Tapi SPRM tidak berbuat apa-apa. Biaq pi la. Kerana Umno masih mengharap Ust. Azizan akan bersama mereka satu hari nanti. Pernahkah Ustaz Azizan mengkritik UG? Malah beliau ‘menasihati’ Nik Aziz pula!.

Lupakanlah Kerajaan Perpaduan. Lupakan lah niat untuk berbaik dengan Umno.

Apa yang berlaku kepada Teoh Beng Hock hanyalah salah satu dari ‘kekejaman’ Umno dan Barisan Nasional. Kematian Teoh Beng Hock juga sepatutnya menjadi ‘catalyst’ kepada Pakatan Rakyat untuk memperkukuhkan pakatan. Kejatuhan PR di Perak bukan hanya disebabkan oleh Jamal, Osman atau pun pemimpin-pemimpin PKR yang tidak bermoral. Kejatuhan PR di Perak adalah angkara Umno dan SPRM.

Altantuya dah mati…Bala dah hilang…Kugan mati dalam lokap…Raja Petra juga hilang…Adi Anwar Mansor masih memerlukan ‘life support’ akibat disiksa dalam lokap polis.

Berapa lagi nyawa yang diperlukan untuk mempertahankan nafsu Umno dan Barisan Nasional? Jangan tunggu sehingga anak kita sendiri mati dilokap polis atau membunuh diri di pejabat SPRM - Mat Saman Kati (MSK)

PEKIDA TARIK KERETA DIPERLUKAN 1 OGOS DI KL!

Satu lagi strategi yang bakal di gunakan bagi menghalang Perarakan GMI ke istana negara. Ternyata kerajaan umNo gagal menyekat kebangkitan rakyat. Sekatan dan halangan yang dilakukan hanya menaikkan semangat untuk digandakan himpunan tersebut.

Ternyata kejayaan himpunan BERSIH dan PPSMI sesuatu yang diluar dugaan. Penglibatan pelbagai pihak dalam PPSMI menggerunkan umNO. Mereka menghalang bas dan kenderaan di Tol Duta...Bas ditinggalkan dan berjalan kaki demi mencapai tujuan perjalanan. SANGAT MENGKAGUMKAN!..

1 Ogos satu lagi himpunan besar dilakukan. Hapuskan ISA. Beralasan ISA sedang dalam kajian, pemuda UMno KONONNYA bertindak berkecuali. Khairy jamaludin telah mengarahkannya,.,...betulkah??? Siapa pula yang akan bersama NGO yang akan jua turut berhimpun menyokong ISA? mereka bertemakan 1 Malaysia, dalam masa yang sama pertahankan hak keistimewaan Melayu...slogan cacamerba yang bercanggah antara satu sama lain???

Ibrahim Ali antara penyokong kuat Sokong ISA. Mereka mengancamkan akan meneruskan himpunan jika GMI terus berdegil. Pastinya polis akan menggunakan alasan mengelakkan pertembungan bagi menghalang himpunan kali ini... Peta perhimpunan antara dua kelompok yang disiarkan Malaysiakini jelas menunjukkan sokong ISA sengaja MENCARI PASAL! Saya yakin mereka akan berperisaikan polis jikia mereka benar berani berhimpun... soalnya,,, siapa bersama kumpulan sokong ISA ini???

Apakah PEKIDA tarik kereta akan digunakan lagi seperti di sidang bawah pokok di Ipoh. Tentunya mamat bersongkok tinggi ini amat dikehendaki bagi mengisi kekosongan jawatan yang ditawarkan oleh penjilat "Punggong Mahathir" ( sumpah Ibrahim Ali jika kembali ke umNO) . Siapa yang akan bersama sokong ISA ini??? Polis sewajarnya melihat bahawa kumpulan yang akan buat kacau adalah kumpulan sokong ISA. Mereka boleh memilih tarikh lain ..namun mereka memilih untuk tarikh yang sama dan tempat yang sama!!! pastinya untuk buat kacau.... BERMAIN API NAMPAK??????

GMI mesti memberi arahan jelas kepada anti ISA dalam menangani tindakan kepada kumpulan pencacai dan balaci ini. Ibrahim Ali ternyata silap perhitungan memilih jalan ini untuk menunjukkan kesetiaan kepada Najib... katak bodoh!.... Kini dua kumpulan...FRU dan balaci akan dihadapi oleh GMI... pastinya mereka yang datang pada 1 Ogos akan lebih bersedia dan bersemangat...percayalah..yang datang sebenarnya ketagih asap kemeyan setan dan air kencing iblis dari FRU... berbeza dengan balaci Katak balaci... Cabaran dari kumpulan pencacai ini tentunya akan menjadikan Demonstrasi GMI akan lebih menarik! tak percaya...ayoh kita bersama! BAGI PEJUANG iSLAM...IANYA PINTU JIHAD..MENENTANG KEZALIMAN!

Kita nantikan.... siapa pejuang dan siapa dalang..AYUH KITA BERSAMA MENENTANG KEZALIMAN!!

anak sengat

Bekas pemimpin MIC sertai KeADILan

Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 25 Julai (Hrkh) - Barisan Nasional (BN) menerima satu lagi tamparan hebat hari ini apabila bekas Naib Presiden MIC, Dato' SS Subramaniam mengumumkan menyertai KeADILan dalam satu majlis yang diadakan di MBPJ tengahari tadi.

Sebelum ini, bekas pemimpin MCA, Dato' Chua Jui Ming telah menyertai KeADILan dan menyatakan sokongan secara terbuka terhadap dasar-dasar perjuangan yang dibawa oleh Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Tengahari tadi, dalam majlis di Petaling Jaya itu, Subramaniam juga mengumumkan bahawa 10 buah cawangan MIC di Petaling Jaya akan dibubarkan dan ahli-ahlinya akan menyertai KeADILan secara besar-besaran.

Dianggarkan seramai 1,700 ahli MIC daripada cawangan-cawangan tersebut akan menyertai KeADILan.

"Saya telah menyokong KeADILan dan Anwar Ibrahim sejak dahulu lagi, cuma sekarang saya dapat memberanikan diri untuk menyatakan bahawa saya akan sertai parti ini,"katanya sambil mendapat sorakan daripada lebih 350 hadirin dalam majlis tersebut.

Menurut laporan daripada Malaysiakini, Subramaniam telah berkhidmat sebagai Naib Presiden MIC lebih 20 tahun dan juga merupakan bekas Naib Pengerusi MIC Selangor untuk tiga dekad.

Selain itu, beliau juga pernah menjadi Adun Bukit Raja dan Ahli Parlimen Segamat.

Sementara itu, di awal majlis tersebut, pemimpin MIC cawangan Pekan Meru, AR Palaya juga mengumumkan menyertai KeADILan dan akan membubarkan cawangannya.