Monday, 13 July 2009

Fakta tuntutan hak royalti Petroleum Kelantan

Husam Musa

Kita mempunyai fakta bahawa kerajaan pusat menafikan hak rakyat Kelantan. Mereka perlu melihat hujah-hujah yang akan diberi kerajaan negeri. Dalam isu minyak ini kita ada tiga agenda, pertamanya ialah menuntut royalti gas dan minyak di tiga kawasan.

Kawasan yang dituntut ialah kawasan bersama Thailand - Malaysia, di bawah tuntutan bersama itu ada di bawah satu akta yang diluluskan oleh Parlimen pada 1990.

Akta tersebut menyatakan bahawa perjanjian-perjanjian yang ada di antara Malaysia dan Thailand serta mana-mana pihak sebelum ini masih lagi terpakai. Dalam konteks ini Petronas telah menandatangani perjanjian dengan kerajaan negeri. Kelantan menyatakan berhak mendapat royalti 5 peratus setahun sama ada onshore (daratan) atau offshore (lautan).

Mengikut Akta Malaysia Thailand Joint Development Authority (MTJDA) 1990, di mana dalam akta itu sudah ada peruntukan untuk membayar kepada mana-mana pihak yang terlibat. Dan akta tersebut tidak menafikan pembayaran royalti mana-mana pihak termasuk kepada kerajaan negeri Kelantan.

Bahkan dalam akta itu mengakui perjanjian yang dibuat sebelum ini adalah terpakai. Jadi perjanjian yang dibuat di antara kerajaan negeri Kelantan dan Petronas pada 9 Mei 1975 dan dalam dokumen perjanjian itu kuasa yang mana dahulu dimilik negeri-negeri termasuk Kelantan telah diserah kepada Petronas dengan menjanjikan pembayaran tunai kepada negeri-negeri yang telah diambil hak tadi sekiranya ada pengeluaran petroleum.

Tidak hadkan jarak pantai

Dalam perjanjian tersebut pengeluaran di dua tempat iaitu onshore dan offshore. Jadi offshore yang digunakan dalam perjanjian itu teritorial zone dan exclusive zone. Jadi offshore ini tidak menghadkan jarak pantai dengan perairan Kelantan.

Jadi offshore itu meliputi jarak yang dekat dan jarak yang jauh. Jadi tidak terbatal hujah yang mengatakan bahawa Kelantan tidak berhak kepada royalti tersebut kerana jarak di antara pantai Kelantan dengan pelantar ialah jauh. Bahkan dalam praktik amalan Sabah, Terengganu dan Sarawak telaga-telaga mereka juga berada jauh dari pantai, iaitu lebih jauh daripada Kelantan.

Kalau pantai Kelantan dengan JDA ialah 150 km, manakala Sabah pula 210 km tetapi masih lagi layak menerima royalti. Jadi isu jarak dan perairan luar pantai adalah tidak berbangkit.

Kelantan juga menuntut royalti di PM301 kerana berada di perairan Kelantan, pelantar itu akan mulakan pengeluaran pada 2012, jadi kita awal-awal mengetengahkan royalti ini supaya Kelantan tidak terabai menerima bayaran royalti.

Jadi kita mengharapkan juga gas ini didaratkan PM301 di Pantai Bachok. Menteri Besar telah menghantar surat kepada Tan Sri Hassan Merican pada empat bulan lalu yang mencadangkan Petronas membangunkan zon khas di Bachok bagi projek Petrokimia.

Kita berharap Petronas boleh bertindak positif berdasarkan kepada cadangan tersebut.

Petronas belum bagi kata putus

Mengenai supply base ini permohonan telah dibuat oleh sebuah syarikat yang telah diluluskan kerajaan Kelantan di Kuala Besar. Jarak aktiviti JDA begitu hampir dengan Kelantan. Saya yakin banyak aktiviti yang diperlukan di sini seperti pembaikan kapal, 'maintenance' kapal dan penghantaran makanan. Jadi setakat ini hari ini Petronas belum lagi memberi kata putus.

Kita semua tahu lautan ada tiga kategori yang terlibat iaitu criteria zone ialah 12 batu ke pantai. Dan satu lagi ialah zon eksklusif (EEZ). Dan EEZ ini semuanya ini dalam istilah offshore. Jadi pembahagian kawasan offshore yang menghadkan mana-mana negeri mendapat royalti.

Sebab itu Sabah, Sarawak dan Terengganu telaga mereka berada dalam EEZ tetapi negeri terbabit juga berhak mendapat royalti.

Kemudian kita tuntut royalti di kawasan bertindih dengan Vietnam yang telah memulakan pengeluaran sejak 1997 lagi. Dan kemuncak pengeluaran pada 2004 ialah gas dan minyak. Kemudian kita minta bakal royalti di kawasan PM301 yang akan mula pengeluaran dua tahun akan datang iaitu 2011.

Tetapi kita minta awal supaya dapat ketetapan awal. Kita maklum awal mahu meminta royalti.

Isu kedua yang kita tuntut ialah pendaratan gas dari PM 301 yang begitu hampir dengan laut Kelantan juga perlu didaratkan di Kelantan untuk membolehkan menjana ekonomi bagi membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Kelantan.

Ketiga kita menuntut pusat penghantaran atau dipanggil juga supply base, di mana kerajaan negeri telah menghantar surat permohonan ini dua tahun lebih tetapi sehingga kini Kementerian Kewangan belum meluluskan 'supply base' yang akan dibangunkan pihak swasta dan bukan kita minta kerajaan pusat bangunkan.

Kita sendiri yang hendak bangun, cuma kita minta kelulusan daripada Kementerian Kewangan. Kalau kita ada 'supply base' kita boleh membaiki kalau ada kapal yang rosak. Penghantaran barang-barang boleh dibuat di sini.

Peluang jana ekonomi

Jadi ada peluang menjana ekonomi dan peluang pekerjaan kepada rakyat Kelantan. Jadi tiga agenda ini yang kita pohon daripada kerajaan negeri dan Petronas.

Setakat yang kita dapati hujah undang-undang dan dokumen telah menyebelahi Kelantan. Sebab itulah kita cadangkan diadakan satu forum di Manek Urai, di mana Dato' Mustapa Mohamed mewakili kerajaan Malaysia dan Petronas dan saya mewakili kerajaan Kelantan.

Dan pada 3 Ogos kita akan satu lawatan bersama kepada kawasan pelantar Cakrawala dan kita telah menempah bot laut dalam yang boleh memuatkan ramai penumpang dan ramai anggota parlimen Pakatan Rakyat akan dijemput.

Saya juga hendak jemput Mustapa dan Khairy Jamaluddin bersama dalam tinjauan tersebut. Jadi kalau mereka bersungguh-sungguh hendak bersatu hendaklah mereka membayar royalti kepada kerajaan Kelantan.

Ada masa lima enam jam di atas kapal itu kita boleh bincang masalah tersebut.

Kerajaan pusat nampaknya mengakui hujah Kelantan adalah sah. Sebab itulah menyuruh Petronas menjawab. Biarpun diminta Petronas menjawab tetapi saya yakin kerajaan masih lagi mempunyai kuasa politik untuk mempengaruhi Petronas member jawapan politik.

Jadi kita berharap Petronas tidak memberi jawapan politik dan memberi jawapan yang berasaskan undang-undang dan keadilan.

Jadi tekanan politik adalah mustahak biar rakyat tahu dengan maklumat-maklumat dan mereka tidak boleh lagi menyembunyikan hak rakyat Kelantan.

Surat kepada Perdana Menteri dihantar sebulan yang lepas dan tiga bulan lepas Menteri Besar menghantar surat kepada Tan Sri Hassan Merican mencadangkan pendaratan gas daripada PM301 ke Bachok.

SERAH ROYALTI DULU, BARU BICARA PASAL JAMBATAN

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim membidas janji Umno membina jambatan baru untuk pengundi Manek Urai sekiranya BN menang dalam pilihanraya kecil itu.

Anwar berkata Umno perlu menyerahkan semula RM1 bilion royalti minyak yang dihutang Umno-BN kepada rakyat Kelantan sejak 2004.

"Jangan cakap pasal jambatan, serah kembali RM1 bilion dan biarkan Tok Guru (Nik Abdul Aziz Nik Mat) uruskannya. Disini mereka cakap pasal RM6 juta, RM7 juta kerana mereka fikir rakyat bodoh," kata Anwar dalam satu ceramah di Sungai Peria, Kuala Krai.

Umno memberi kata dua kepada rakyat Kelantan di Manek Urai - samada undi Pas atau undi untuk jambatan. Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin menjanjikan sebuah jambatan baru menhubungkan Manek Urai Lama dan Manek Urai Baru sekiranya Umno menang dalam pilihanraya nanti.

Namun sepanjang kempen Pas di Manek Urai, Pakatan Rakyat mendesak kerajaan melangsaikan hutang royalti minyak yang dinafikan kepada kerajaan negeri Kelantan sejak 2004.

Exco Kerajaan Negeri Husam Musas bertegas Kelantan berhak kepada royalti minyak selaras dengan akta Petroleum di mana negeri berhak kepada royalti sebanyak lima peratus apabila didiisytihar sebagai pengeluar minyak.

Beliau berharap tiada diskriminasi dilakukan terhadap Kelantan dalam bayaran royalti itu seperti yang pernah berlaku kepada Terengganu semasa PAS memerintah pada 1999 hingga 2004 iaitu peruntukan itu ditukarkan kepada wang ehsan.

TVA

KERAJAAN KELANTAN PRIHATIN

KOTA BHARU, 13 Julai (Hrkh) - Semua kakitangan kerajaan negeri, Persekutuan dan swasta yang bertugas di negeri ini mendapat 'cuti am' esok (14 Julai 2009) yang diambil atas 'Cuti Peristiwa'.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengumumkan perkara itu di pejabatnya kira-kira pukul 9.15 pagi tadi.

"Setelah menghalusi dan mempertimbangkan keadaan hari pembuangan undi pilihan raya kecil Manek Urai yang barangkali dilihat sedikit tidak cermat, yang jatuhnya pada hari bekerja dan boleh menimbulkan banyak kesulitan, maka bersifat simpati kepada para pengundi dan anggota keluarga terlibat, saya bercadang untuk mengistiharkan 14 Julai sebagai cuti am bagi seluruh negeri Kelantan,"ujarnya lagi.

Manek Urai: Penyokong Umno kecewa Najib Razak tidak datang

Ketidakhadiran Perdana Menteri ke Manek Urai bukan sahaja menjadi isu di kalangan pemimpin PAS sebaliknya ia juga disebut di kalangan rakyat.

Orang ramai di Manek Urai menyedari Dato’ Seri Najib Razak tidak muncul-muncul sehingga sekarang sehingga memaksa Tan Sri Muhyiddin Yassin berhempas pulas seorang diri.

Rata-rata penduduk yang ditemui kecewa kerana Perdana Menteri tidak datang ke Manek Urai, sedangkan pemimpin utama Pakatan Rakyat sudah lama berkampung di sini.

Najib seakan-akan menghempaskan segala bebanan kepada Muhyiddin dan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Dato’ Mustapa Mohamed.

Sedangkan Sebelum ini media sibuk mempersoalkan ke mana hilangnya Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasaruddin Mat Isa apabila tidak muncul pada awal kempen di Manek Urai.

Seorang penduduk Mohd Isa Dollah, 72 dari Kampung Chuchuh Puteri berkata, harapan rakyat untuk mendengar pelbagai projek baru dilulus Perdana Menteri tidak menjadi kenyataan pada pilihan raya kecil ini.

“Pakcik hairan mengapa perdana menteri tidak daang berkempen, sedangkan perdana menteri sebelum ini sering muncul setiap kali pilihan raya kecil diadakan.

“Jauh berbeza dengan pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat yang sudah lama berkampung di Manek Urai, mereka tidur dan makan bersama rakyat,” katanya.

Abdullah Mohd, 56 dari Kampung Budi, Manjor berkata, ramai penduduk kampung ternanti-nanti kehadiran Perdana Menteri ke Dun Manek Urai.

Menurutnya kalau dalam tempoh 100 hari Perdana Menteri mengharapkan suasana positif menyebelahinya, namun apa yang berlaku di Manek Urai menggambarkan keadaan negetif buatnya.

“Mungkinkah beliau takut dan malu kerana dibelenggu isu peribadi yang agak keterlaluan seperti isu kes pembunuhan rakyat Mongolia. Orang kampung sini tahu belaka,� kata beliau.

Kalthom Mat Adam,67 dari Manek Urai Baru berkata Perdana Menteri mungkin tidak yakin dengan suasana di Manek Urai sekarang tidak menyebelahi Umno.

Seorang penyokong Umno di Laloh ketika ditemui melahirkan rasa kecewa kerana kesungguhan tenaga kempen Umno di peringkat akar umbi tidak mendapat sokongan pemimpin atasan.

“Saya sering ditanya penduduk, mengapa isteri Perdana Menteri tidak hadir pada kempen di Manek Urai sekarang,” kata beliau.

sesamaislam blog

Hadi: Rakyat Tidak Termakan Saguhati Najib

PKR Gerik

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata Perdana Menteri Najib Razak gagal menyakinkan rakyat Malaysia akan kemampuannya sebagai pemimpin nombor satu negara setelah 100 hari beliau memegang tampuk pemerintahan.
Najib dibidas kerana tidak komited memulihkan ekonomi dan sistem perundangan dinegara yang kucar kacir semenjak beliau mengambil alih pucuk pimpinan.

"Namun sehinga kini Najib belum lagi dapat menunjukkan pertumbuhan yang baik seperti yang dilakukan oleh Tun Mahathir dizaman pemerintahannya iaitu perkembangan ekonomi negara. Yang kedua, beliau masih gagal membuat pembaikan terhadap kemusnahan sistem kehakiman bahkan perkembangan UMNO sendiri dalam konsep politik wang yang melarat kepada pentadbiran negara gagal. kita lihat Tun Abdullah Ahmad Badawi telah cuba sedikit untuk merubahnya dan sekarang terpulang kepada Najib untuk teruskan. Beliau masih dilihat tidak mahu mengubah perkara- perkara yang negetif dalam negara kita pada hari ini," kata Hadi.

Hadi berkata beliau yakin rakyat tidak termakan dengan saguhati 11 perkara yang ditaburkan Najib. Bagi Hadi, apa yang lebih penting bagi rakyat adalah menubuhkan kerajaan bebas rasuah yang menegakkan prinsip ketanggungjawaban, telus dan adil.

Najib diselar kerana membelakangkan sistem demokrasi, sepertimana yang dapat dilihat dari rampasan kuasa BN di negeri Perak.

"Krisis yang berlaku di Perak saya lihat demokrasi telah dilumpuhkan. Kerana ikut amalan demokrasi, kerajaan dipilih oleh rakyat. Dizaman Tungku Abdul Rahman, walaupun UMNO amalkan politik kotor untuk gulingkan PAS, tapi mereka masih gunakan amalan demokrasi iaitu undi tidak percaya untuk jatuhkan kerajaan.Di Kelantan pula diadakan pilihanraya semula untuk tentukan kerajaan baru," tambahnya lagi.

Berbeza dengan Barisan Nasional, Hadi berkata Pakatan Rakyat adalah gagasan yang berdiri atas prinsip perbincangan dan muafakat. Disebalik perbezaan pendapat, Hadi berkata Pakatan tetap utuh menjalin kerjasama dalam mencari kata sepakat dalam pelbagai isu penting hari ini.

Beliau juga berkata PAS yakin Pakatan Rakyat semakin kuat setiap kali diasak UMNO Barisan Nasional.

"Walaupun kita berbeza pendapat tetapi kita boleh bersatu dalam membuat keputusan. Ini dapat dilihat beberapa kali media mainkan isu- isu yang mahu meretakkan hubungan PAS dan Pakatan Rakyat tergugat. Namun dalam masa yang singkat, setengah jam kita boleh selesai," ujar Hadi.

Sumber: http://www.tvantara.com/v1/