Thursday, 13 August 2009

"Melayu" merupakan talian hayat terakhir Umno ?

Info Terkini Oleh: WarkahDaily

"Kenapa Umno takut sangat kehilangan kuasa? Korang org Umno, aku nak ingatkan bahawa korang ni takut sangat-sangat kehilangan kuasa sebab bila hilang kuasa korang akan jadi miskin. korang dah biasa hidup senang, umah besaq, kereta besaq, tanah banyak, harta kat luar negara banyak, siap beli umah agam kat luar negara, beli kapal mewah lagi.

Jika korang hilang kuasa bermakna segala keistimewaan yang korang dapat sekarang ni akan hilang juga. Korang juga takut akan disiasat dari mana korang dapat duit banyak-banyak tu.

Korang juga takut rumah besaq, kereta besaq korang akan tergadai sebab takdak duit nak bayaq.

korang terlalu takut hidup dalam kemiskinan selepas korang hilang kuasa.

Tapi yang baculnya, korang pergunakan isu "kepentingan kaum Melayu" sebagai talian hayat korang. Konon korang ni perjuangkan bangsa melayu yang tulen padahal perosak bangsa sendiri, pengkhianat bangsa sendiri.

Kalau tak khianat kenapa Melayu tak maju-maju lagi selepas memerintah selama 50 tahun lebih.Setakat buat masjid banyak-banyak tapi jamaah masjid tinggal pak imam, tok bilal dan tok siak aje. Buat bank Islam tapi urusniaga riba berleluasa. Kalau itu dikira berjaya, bagaimana negara China yang mempunyai banyak masjid. berpuluh ribu masjid dibina. Amerika yang selalu menjadi raja penentang Islam pun membenarkan pembinaan masjid di negaranya. Ape cerita?

Korang duk persalahkan PAS kerana bekerjasama dengan PKR dan DAP. Konon PAS tidak boleh laksana Islam sebab DAP tentang. Tapi korang tak sedar yang MCA dua kali lima aje dengan DAP. Apakah korang lupa yang MCA minta supaya syarat pemilikan 30 peratus ekuiti Bumiputera dalam syarikat-syarikat senaraian awam dihapuskan?

Sekarang ape Pak Menteri, Najib sudah buat dengan ekuiti 30% hak Melayu dengan dasar keterbukaan (liberalisasi) dalam ekonomi negara?itu sebahagiannya. Tidak lagi termasuk acuh tak acuh Umno dalam perkara agama. Roboh masjid, perlekeh hukum Allah.

Kalau DAP perlekeh hukum Allah kita tidak pelik sebab sudah diketahui DAP bukan orang tapi Umno yang mengaku Islam tapi perlekeh Islam, apa label Umno?

Sebenarnya Umno bimbang orang Melayu dan bukan Melayu sudah menolak perjuangan Umno-BN. Sepantas itulah Umno terpaksa menggunakan "talian hayat" terakhirnya iaitu "orang Melayu" sebagai perisainya untuk menyelamatkan kuasanya yang sudah semput.

Puak-puak Umno menjaja dakyah bahawa Melayu akan hilang di bumi Malaysia jika Pakatan Rakyat memerintah negara ini. PAS tidak konsisten dengan perjuangan dan mudah tunduk kepada DAP, dakwanya. Mereka hanya menganggap Umno sahaja yang perjuangkan nasib Melayu walaupun realitinya Melayu hampir hilang kuasa disebabkan kerakusan pemimpin-pemimpin Umno sendiri yang memerintah negara ini selama 50 tahun lebih.

Banyak tanah-tanah orang Melayu dijual kepada orang-orang asing atas nama pembangunan. Orang miskin lagi miskin, orang kaya lagi kaya. Pemimpin berlumba-lumba bina mahligai besar, rakyat terpaksa berjuang mendapatkan hak yang tidak seberapa.

Lihatlah bagaimana negara kita yang sudah 50 tahun lebih merdeka, tetapi ada lagi rakyat kita yang puratanya orang Melayu yang masih lagi hidup dalam keadaan yang tersangat dhaif. Rumah berbumbung zink yang bocor, menggunakan air perigi untuk mandi dan minum. Keperluan makan minum tidak mencukupi kerana tiada duit untuk berbelanja. Harga barang melambung tinggi. Kerajaan tanpa berfikir kepentingan rakyat, dengan sewenang-wenangnya menaikkan harga barang keperluan harian.

Tapi itu semua "dihilangkan" daripada berita TV, akhbar dan media massa. Yang ada kempen yang menguntungkan BN.

Sebenarnya media massa sudah terpesong daripada etika kewartawanan yang memikirkan keuntungan kantung syarikat dan pemerintah. Padahal mereka lupa semasa pilihanraya, mereka tanpa segan, tanpa malu menabur janji untuk rakyat. Moto " kita adalah hamba kepada rakyat" sudah hilang selepas pilihanraya. Namun sebaliknya berlaku.

Wahai orang Melayu, fikirlah sejenak demi kepentingan anak-anak kita di masa akan datang yang penuh dengan cabaran. Kasihanilah anak cucu kita di masa akan datang. Pilihlah pemimpin yang beramanah kepada rakyat. Bukan yang ada agenda peribadi demi kantung mereka semata-mata.

Berubah demi masa depan anak cucu kita.

PAS for ALL, PAS untuk Semua!

WarkahDaily

No comments:

Post a Comment