Tuesday, 7 July 2009

Perbandingan Antara Dua Tokoh Tuan Guru

Artikel Oleh: PedangHijau

Sembang-sembang politik kian hangat di mana-mana tempat seperti di pejabat, kedai kopi, pasaraya dan lain-lain. Fenomena ini semakin menyerlah pasca Pilihanraya Umum ke 12 pada 8 Mac 2008 yang mana Barisan Alternatif dan DAP memenangi banyak kerusi parlimen, sekaligus menafikan penguasaan majoriti dua per tiga BN di parlimen.

Ia suatu kejutan bukan sahaja kepada pimpinan PR tapi turut dirasai oleh pengundi.

Dalam kerjasama PR, Pas merupakan parti politik yang paling lama dan sarat dengan pengalaman menempuhi PRU. Oleh itu, Pas tidak terlepas daripada menjadi tumpuan para penganalisis politik dalam melihat pekembangan parti itu seterusnya merencana program mengurus kemenangan yang dikurnia Allah bersama -sama parti PKR dan DAP.

Dalam hal ini, tumpuan semestinya terarah secara jelas kepada kepimpinan Pas yang baru sahaja dipilih dalam muktamar di Shah Alam sebelum ini. Dari cakap-cakap kedai kopi, penulis dapat mengenalpasti beberapa topik seperti "Perbandingan Antara Dua Tokoh Tuan Guru". Dalam 'persidangan meja bulat' itu ada yang mengkritik dan menyokong kedua-dua Tok Guru dalam Pas ini.

Antara komen mereka Tok Guru Nik Aziz (TGNA) lebih bersikap lemah lembut berbanding Tok Guru Haji Hadi (TGHH). Seperti biasa apabila tajuk begini diutarakan ada yang pro dan kontra. SKritikan tentang perkara ini kian jelas apabila isu Unity Government memecah kehangatan politik tahan air beberapa minggu yang lalu.

Pada pendapat penulis,perbandingan antara TGNA dan TGHH ini tidak perlu diperbesarkan sehingga ada yang melontarkan kata-kata yang kurang elok kepada kedua-dua ulama' ini. Penuli s akan memberikan pandangan seperti di bawah:

1. Kedua-dua Tok Guru ini merupakan ulama' dalam Pas dan tanah air. Maka kita sebagai orang Islam perlu menghormatinya. Tambahan pula, mereka tidak membuat apa-apa kesalahan yang boleh menggadai prinsip perjuangan.

2. TGNA dan TGHH belajar dalam bidang agama tetapi dalam disiplin berlainan(walaupun disiplin berbeza tetapi asas akidah tetap sama). Maka cara pemikiran, pembentukan idea dan strategi antara mereka juga berbeza.

3. Kedua-dua Tok Guru kesayangan ummah ini telah lama mewakafkan diri mereka dalam perjuangan, mereka kenal siapa musuh dan kawan. Mereka tidak berani menukarkan kebenaran ayat-ayat Allah dengan kesenangan dunia(Dengan izin Allah).

Oleh itu, apa yang perlu dibandingkan lagi kerana perbezaan pendapat antara pemimpin dalam jemaah bukan kerana menegakkan kepentingan diri tetapi martabat agama yang diperjuangkan.
Bersama kita mencintai Islam.

tranungkite

No comments:

Post a Comment